Oppenheimer filmjelenet, 2023
Fotó: Profimedia

Ezzel a két filmmel készült fel az Oppenheimerre Cilian Murphy

Christopher Nolan Oppenheimere egy terjedelmes eposz, amely az atombomba atyjának életét és korát mutatja be.


A film Oppenheimer életének több évét öleli fel, bizonyos időszakokra összpontosítva − a bomba megépítésének előkészületeire, majd az azt követő időszakra, amikor Oppenheimer karrierje baloldali beállítottsága miatt tönkrement. Nolannak sikerült, hogy bár a filmben kis túlzással csak ülnek emberek egy szobában és beszélgetnek 3 órán át, és ez mégis izgalmas.

Ez is érdekelhet: Oppenheimer: hatalom az emberiség elpusztítására – kritika

Persze az Oppenheimer is vannak előzményfilmjei. Ilyen Oliver Stone JFK – A nyitott dosszié című alkotása, és Nolan Andrej TarkovszkijTükör című filmjét is inspirációként említette. Azonban nem csak ő, de az eposz főszereplője, Cillian Murphy is a filmekhez fordult inspirációért. Az Independent szerint Murphy két konkrét filmet nézett meg a kutatása részeként, hogy

kapcsolódjon a karakteréhez és megtalálja az igazságot.

​Arábiai Lawrence

Az első film David Lean 1962-es hatalmas eposza, az Arábiai Lawrence. A filmben Peter O'Toole alakítja T. E. Lawrence-t, és az arab törzsek egyesítését célzó útját követi nyomon az I. világháború idején. Ezt az alkotást gyakran tartják a valaha készült egyik legjobb filmnek, mivel ahhoz képest, hogy a film 216 percig tart, bővelkedik a cselekmény részleteiben. Tiszta, áttekinthető vonalvezetésű, takarékos film, és egyetlen pillanatig sem lehet kétségünk a különböző hadjáratok logisztikai részleteivel kapcsolatban.

Ha tovább olvasnál: Ezért a szerepért mondott le Cillian Murphy a vegaságról

Az Oppenheimerhez hasonlóan az Arábiai Lawrence sem igazán érzi magát hagyományos életrajzi filmnek, mivel a főszereplő életének inkább egy időszakába nyújt betekintést. Nolan az Oppenheimer esetében is hasonló megközelítést alkalmaz, és inkább a tudós életének bizonyos időszakaira koncentrál.

​Amadeus

Második filmként Murphy Miloš Forman 1984-es, Mozart haláláról szóló filmjét, az Amadeust említette. A film erősen fikciós, és elsősorban az F. Murray Abraham által alakított Antonio Salieri, a zeneszerző áll a középpontjában, aki hevesen féltékeny Mozart tehetségére. Utálja, hogy Mozart jobb nála, és bizonytalansága olyannyira az őrületbe kergeti, hogy Mozart elpusztítását tervezi.

Amadeus (1984) Official Trailer - F. Murray Abraham, Mozart Drama Movie HD

A Mozart és Salieri közötti rivalizálás tükrözi Oppenheimer és a Robert Downey Jr. által alakított Lewis Strauss közötti rivalizálást. Strauss a film elején munkát ajánl Oppenheimer-nek, és úgy tűnik, hogy a két kolléga baráti viszonyban van egymással. De egy vélt sértés évekig égeti Strauss-t, és arra készteti, hogy életének végén szabotálja Oppenheimer karrierjét. Ahogy Murphy fogalmazott, az Amadeust a „versengő viszony" miatt nézte meg.

Forrás: Slashfilm


A figyelmetekbe ajánljuk