Christopher Nolan
Getty Images

Christopher Nolan elárulta, hogy kik a kedvenc rendezői

Christopher Nolan napjaink egyik legnagyobb hatású rendezője, most pedig elárulta, hogy kik voltak azok a filmkészítők, akik a legnagyobb hatással voltak rá.


Miután megnyerte az Oscar-díjat az Oppenheimer című életrajzi filmjéért, Christopher Nolan hatása a modern filmművészetre végre elismerést nyert. A rendező már az 1990-es évek végén elkészítette első filmjeit, és azóta számos elismert mozit készített, amelyek mind a közönség, mind a kritikusok számára megnyerők voltak.

Ez is érdekelhet: Elképesztő, mennyit kaszál Christopher Nolan az Oscar-díjas Oppenheimerrel

Első filmje, A csapda nagyon alacsony költségvetéssel készült, amikor pedig elkezdte a következő mozija, a Memento forgatását, sokkal nagyobb anyagi támogatással és stábbal dolgozhatott. A film nagy sikert aratott, és néhány éven belül Nolan a 21. század egyik legnagyobb trilógiájának, a Batmannek a rendezője lett: a 2008-ban mozikba kerülő A sötét lovag volt az egyik legsikeresebb filmje.

Azóta pedig olyan népszerű produkciókat készített, mint az Eredet, a Dunkirk és a Csillagok között, ezzel pedig Nagy-Britannia egyik legfontosabb filmesévé vált.

De kik Nolan kedvenc brit rendezői? Az évek során számos nevet említett, akiket a kedvenceinek tart, és egyértelmű, hogy néhányuk valóban formálta a filmkészítéshez való hozzáállását.

A klasszikusabb rendezőknél Nolan kiemelte Alfred Hitchcockot, aki hozzá hasonlóan gyakran készített filmeket amerikai szereplőkkel, és szorosabban együttműködött Hollywooddal.

A filmes feszültség és a vizuális történetmesélés vizsgálata nem lenne teljes Hitchcock nélkül, és az ő technikai virtuozitása a Boszorkánykonyhában, a tengeren lezuhant repülőgép ábrázolásában sok mindenhez adott inspirációt, amivel a Dunkirkben próbálkoztunk

– nyilatkozta a rendező.

Rajong David Leanért is. Nick Varley producer szerint Lean a maga korának Christopher Nolanje volt. Nolan abban leli örömét, hogy ezeket a csodálatos, nagyszabású epikus filmeket készítsen, Lean pedig az epika nagyapja volt. Lean filmjeinek terjedelme megmutatta Nolan számára, hogy semmi sem túl sok, és ezt a hozzáállást vitte magával az elmúlt két évtized legsikeresebb blockbustereinek elkészítéséhez.

Olvasd el ezt is! Hans Zimmer 3+1 legikonikusabb filmzenéje

Nolant azonban néhány kortárs filmrendező is inspirálta, például Stephen Frears, aki a 70-es években kezdett filmeket készíteni, de vitathatatlanul a 2000-es években volt a legtermékenyebb. De nagy rajongója Edgar Wrightnak is.

A figyelmetekbe ajánljuk