Cannes.

Botrány a láthatáron? Komoly fenyegetések kereszttüzében a cannes-i filmfesztivál

A cannes-i filmfesztivált veszélyeztető francia szakszervezetek azzal fenyegetőznek, hogy kikapcsolják az áramot az esemény alatt, tiltakozásul Macron elnök vitatott nyugdíjreformja ellen.


A már említett nyugdíjreform óriási felháborodást keltett Franciaországban, a nagyobbnál nagyobb tüntetések gyakorlatilag napi szintűek lettek. Emmanuel Macron francia elnök a nyugdíjreform keresztülvitele után „100 nap békülékenységre és egységre" hívta a francia társadalmat, az energiaszektor dolgozóit képviselő CGT-szakszervezet azonban „100 nap dühre" szólított fel mindenkit.

A szakszervezet nagyon úgy néz ki , hogy alaposan bekeményít, hiszen az egyik közleményében több tiltakozó akciót ígért májusra.

Ez is érdekelhet: Ellepte a szemét Párizs utcáit, a lakosok patkányinváziótól tartanak

Májusban csináljatok, amit akartok! A cannes-i filmfesztivál, a monacói nagydíj, a Roland-Garros, az avignoni fesztivál is sötétben lehet! Nem adjuk fel

– írta közleményében a szakszervezet.

A francia szakszervezetek már korábban is elvágták az áramot a különböző sztrájkok idején. A múlt héten a CGT több olyan helyszínt is célba vett, ahová az elnök ellátogatott.

A BFMTV francia hírcsatornának nyilatkozva hétfőn Fabrice Coudour, a CGT energetikai szakszervezet főtitkára megerősítette a nyilvános rendezvények megzavarásának tervét.

Meglepő módon azonban a művészek nem biztos, hogy mérgesek lesznek a szóban forgó cannes-i akció miatt. A francia szórakoztatóipar prominens tagjainak jelentős része ugyanis támogatja a sztrájkolókat. A múlt hónapban olyan sztárok, mint Juliette Binoche, Camille Cottin és Michel Hazanavicius is ott voltak azon 300 ismert személyiség között, akik aláírták a Macronhoz címzett nyílt levelet, amelyben a nyugdíjtörvény visszavonását követelték.

A cannes-i Filmfesztivál, még nem reagált a fenyegetésre, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a szakszervezetek hogyan fogják a fesztivál ideje alatt véghez vinni a tiltakozó akciókat.

Forrás: Euronews

A figyelmetekbe ajánljuk