tetthely

4 megoldatlan bűnügyi eset, ami kifogott még az FBI-on is

O.J. Simpson halálhíre az egész világsajtót felperzselte, a nevéhez fűződő gyilkossági ügy pedig 30 évvel később is megosztó téma az emberek körében. Míg vannak, akik teljesen biztosak az amerikai futballista tettében, akadnak olyanok is, akik szerint az ártatlanság vélelme megilleti, hiszen az évszázad pere során felmentették. Az igazat sose fogjuk megtudni, csak sejteni lehet. Ám ennek apropóján bemutatunk négy olyan bűnügyi esetet, amelyek végére sosem került pont.


Zodiákus

Több mint fél évszázad után a Zodiákus gyilkos története még a mai napig lázban tartja a világot. Bár a The Case Breakers névre hallgató, 40 főből álló nyomozó csoport úgy véli, hogy kiderítette, ki lehetett a Zodiákus néven hírhedté vált sorozatgyilkos, valójában ezt sosem fogjuk megtudni.

Ez is érdekelhet: Charles Dickens félt, hogy a Twist Olivérban leírt gyilkosság halálra rémíti az olvasókat

D.B. Cooper-ügy

Mai napig kérdések övezik annak a titokzatos férfinak a személyazonosságát, aki teljes higgadtsággal és profizmussal térített el egy repülőgépet még 1971. november 24-én.

A 18C ülésen helyet foglaló férfi, Dan Cooper (ezt az álnevet is használta) öltönyt, fekete kabátot és fehér inget viselt, a gallérjához pedig egy elegáns csíptethető nyakkendő volt hozzácsatolva.

Bomba van az aktatáskámban. Amennyiben szükséges, használni fogom. Azt akarom, hogy ide üljön mellém. Eltérítettem önöket.

Az idézett írást egy borítékban nyújtotta át egy stewardessnek. A légiutas-kísérő zsebre tette az levelet, abban a téves hitben volt ugyanis, hogy az utas a telefonszámát nyújtotta át neki.

Hölgyem, jobban meg kéne nézni azt a papírt. Bomba van nálam.

–mondta higgadt hangon Cooper. Ezt követően a nő felfogta a helyzet súlyosságát és leült az idegen mellé. Miután szemügyre vette a táska tartalmát (piros rudakról és kábelekről számolt be a rendőröknek – a szerk.) azt az utasítást kapta, hogy vigyen egy üzenetet a repülőgép pilótáinak, amely tartalmazza a teendőiket, valamint a követeléseinek a többi részét.

A kidolgozott tervben a pilótáknak megmondta, hogy addig nem szállhatnak le, ameddig nincsen minden úgy elrendezve, ahogyan az utasításban adta. Mivel Cooper kizárólag a légiutas-kísérővel beszélt a gépen, így a többi utasnak fogalma sem volt arról, hogy mi is történik valójában, ráadásul a pilóták technikai gondokkal magyarázták a járat késését. A bomba kéznél volt, Cooper bármilyen fortély vagy átverés esetén felrobbanthatta volna.

200 ezer amerikai dollárt követelt, valamint kettő fő- és kettő pótejtőernyőt. A tartálykocsiknak készenlétben kellett állniuk a leszállásnál, hogy rögtön elkezdhessék feltölteni üzemanyaggal a Boeing 727-es repülőt.

A pénz és az ejtőernyők készen. A tankolási lehetőségek adottak, le lehet szállni a repülővel. A túszejtő elengedte az utasokat, valamint a személyzetnek azon tagjait, akikre a továbbiakban nem volt szüksége. A gépen mindössze Cooper, a két pilóta, egy stewardess, valamint egy fedélzeti mérnök maradt fent. Mexikóváros lett az új úti cél. Reno városánál egy újabb leszállást kellett végrehajtani, ám oda a gép már Cooper nélkül érkezett meg.

Az elkövető a hátsó ajtónál a pénzel együtt ejtőernyővel távozott, és azóta se tudni, hogy ki lehetett a rejtélyes férfi.

A betolakodó

Még 2005-ben a Maine állambeli Cape Elizabeth kisvárost egy egészen hátborzongató ügy tartotta fogságban. Bár sosem ajánlott éjszaka nyitva hagyni a bejárati ajtót, a város jó közbiztonságnak örvendett, ezért sokan nem fektettek akkora figyelmet az ajtók megfelelő zárására. Ez talán nem meglepő, de hiba volt.

Ugyanis azok, akik véletlenül nyitva hagyták az ajtót, reggelente arra ébredtek, hogy egy férfi bámulja őket. Mielőtt azonban reagálni tudtak volna, a férfi gyorsan elmenekült a helyszínről. Az ügyet még hátborzongatóbbá teszi, hogy a házat ugyanolyan állapotban hagyta, mint amilyen azelőtt volt, hogy belépett volna. Soha semmit nem lopott el, illetve senkit sem bántott.

A férfi csak a helyiek magánéletét oltotta ki, amikor belopózott a hálószobájukba, hogy nézze őket alvás közben.

A helyi hírekben egy húszas évei elején járó férfit emlegettek, és úgy tűnt, mindenki tudja, ki lehetett az illető. A rendőrséghez számos hívás érkezett aggódó polgároktól, akik lehetséges gyanúsítottakat neveztek meg. Bár két ember ugyanazt a személyt nevezte meg, a rendőrség soha nem kapta el a betolakodót. Néhány augusztusi, decemberi és februári betörés után soha többé nem jelent meg senki hálószobájában.

Olvasd el ezt is! A Menendez testvérpár szörnyű bűntettet követett el, mégis sokan szurkolnak nekik

Elisa Lam esete

Elisa Lam, egy 21 éves kanadai diáklány volt, aki 2013-ban tűnt el Los Angelesben. A lány egy amerikai körútra indult egyedül, éppen ezért a szüleivel minden nap telefonon közölte aktuális hollétét, de miután ez az egyik nap elmaradt, a Lam-házaspár értesítette a rendőrséget. A hatóságok ezt követően a lány fotójával ellátott szórólapokkal árasztottak el a várost. Miután azonban napokig nem történt előrelépés az ügyben, a szálloda közzétett egy ijesztő videót Lamről.

A négyperces anyagot eltűnésének napján a szállodai lift kamerája rögzítette: Elisa a felvonóba lépve először nyugodtan várja, hogy a lift elinduljon.

Amikor az viszont nem mozdul, rettegve a lift falának lapul, félve kinéz, majd visszabújik, különös mozdulatokat tesz, mintha valakivel veszekedne, gesztikulál és bizarr módon hadonászik.

Hetekkel az eltűnése után a szálloda vendégei panaszkodni kezdtek a víz minőségére: mivel az fekete színű és szokatlan ízű volt. Február 19-én reggel a szálloda karbantartó munkatársa, Santiago Lopez, hogy utánajárjon a panaszoknak, szemügyre vette a tetőn elhelyezett négy víztartályt. Végül ezek egyikében találta meg a lány meztelen holttestét, aki arccal felfelé lebegett a vízben.

Ám az, hogy pontosan mi történt, hogy került fel a tetőre és ki lehetett a felelős, sosem derült ki.

A figyelmetekbe ajánljuk