brown violin

A főváros 41. alkalommal szervezi meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF), amelyet április 9-től 18-ig tartanak az online térben.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál egy összművészeti eseménysorozat, ami idén egyaránt vonultat fel a több évtizedes hagyományra, valamint a friss, kortárs trendekre is rezonáló darabokat. A fesztivál tíznapos lesz. Minden este jelentkezni fognak egy kiemelt rendezvénnyel, melyet társrendezvények egészítenek ki, ezeket az A38, a Budapest Jazz Club, a Fonó, a Trafó, a Budapest Film partnerintézmények biztosítják.

A BTF honlapján találkozhatunk olyan előadásokkal is, mint a 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc Tata koreográfiája, Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett Hallgatója, Bodó Viktor rendezése, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky 100 előadása.

A BTF legelső napját hangverseny-részletek nyitják meg, ezek közül kiemelendő a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal.

Megtekinthetjük emellett a Forrószegiek című táncjátékot a Nemzeti Táncszínház 1989-as felvételéről, melyet Novák Ferenc Tata koreografált. Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvétele is elérhető lesz. Az elmúlt évekből ezeken kívül négy rövid filmet mutatnak be Budapesten, szabadon címmel.

Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja az online premierek sorát a fesztiválon. A Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség.

Bemutatóval készül továbbá a Trip Webszínház is. A színház felkérésére, Magács László rendezésében, kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. A BTF-on láthatjuk #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjének felvételét is. A fesztivált záró online premier pedig a Mozart-maraton felidézése Kovalik Balázs rendezővel 2006-ból.

A magyar költészet napjára (április 11.) a BTF saját produkcióval készül. Ebben Prieger Zsolt (Anima Sound System) Törőcsik Franciskával készített közös zenés versösszeállítást, amely a 100 éve született Pilinszky János életművét fogja össze. Az előadást a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítették.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk