A Szent István Napok egyik legínycsiklandozóbb programja a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban. A Vörösmarty téren augusztus 20. és 22. között válogathatunk a legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételek között a páratlan dallamvilágú és ritmusú magyar muzsika ölelésében.



A csárdák és a csárdák által kínált ételek nagy múlttal és hagyományokkal rendelkeznek. Természetesen a mai kor csárdái már nem csak a hosszú úton lévő vándoroknak, fuvarosoknak kínál megpihenési és étkezési lehetőségeket, hanem remek helyszínei is a családi rendezvényeknek, eseményeknek, baráti találkozóknak, a külföldről érkezett vendégek fogadásának. A csárdák ízvilága a klasszikus magyar konyha hagyományos ízeire és alapjaira építkezik, ezért minden idelátogató magyar és külföldi vendéget elvarázsol hangulatával, egyediségével és egyedülálló stílusával.

A mai kor csárdája nem létezhet ikonikus csárdaételek nélkül, ilyen a hortobágyi húsos palacsinta, a serpenyős libamáj, a frissen sült kovászos kenyér, a cigány pecsenye és a halászlé, hogy csak a fő kedvenceimet említsem. Természetesen nagy élvezettel fogyasztom el a harcsapaprikást túrós csuszával, a szürkemarha pörköltet reszelt tarhonyával, tejfölös vagy kovászos uborkasalátával. A palacsinták, rétesek és bélesek pedig a csárdadesszertek királynői

árulta el Kovács Lázár chef, a Csárdafesztivál házigazdája. A kürtőskalács igazi tradicionális klasszikus, mindenki nagy kedvence szintén a kínálat részét képezi.

A Michelin-csillagos Onyx nagy sikert aratott kapros túrópitéje tejfölfagylalttal és sült barackkal

fotó: Onyx Facebook

A Vörösmarty téren a Gerbeaud is követi a csárda tematikát, a nagymúltú vendéglátóhely Dorottya utca felőli, szeparált terasza nyolc asztallal bővül. A térelválasztó elemek körben piros muskátlikkal elevenítik meg a magyar zászló erőt jelképező színét. Az asztalok rusztikus, piros kockás abrosszal szintén a csárdahangulatot idézik meg.

Az Émile halászleve mellett a Gerbeaud gulyáslevessel, hortobágyi palacsintával, rántott sertéskarajjal, sült tarjával és lecsóval és olyan elmaradhatatlan édes fogásokkal készül, mint a Gerbeaud palacsinta és a somlói galuska. Továbbá az Onyx legutóbbi, Relikvia eseményén debütált és óriási sikert aratott, kapros túrópitéje tejfölfagylalttal és sült barackkal koronázza meg a csárdamenüt. A magyar gasztronómia szerves részeként, a hungarikumként számontartott magyar bor és szikvíz párosítás fröccs válogatásként szerepel italkínálatunkban

– fejtette ki Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója.

Emellett megkóstolhatjuk a Baricska Csárda káposztás bablevesét csülökkel és kolbásszal, vagy a Fehértói Halászcsárda haltepertőjét remuládmártással. Érkezik a Kerekes Csárda Pop Up vörösboros szürkemarha pörkölttel és tarhonyával, a Király Csárda Pop Up Lassan sült sétálós tarjával, míg a Tenkes Csárda eredeti parasztos hízott libamájából is falatozhatunk házi kukoricás kenyérrel. A Csíki Söröző és Csárda többek között fűszeres miccset ízes mustárral kínál, míg a Kővári Grill kínálatában a „Kárpátok Koszorúján: Erdély-Csallóköz-Bodrogköz ízei" fognak visszaköszönni.

A gasztroélményt változatos színpadi programok kísérik, fellép többek között a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band, közös előadással érkezik az Ötödik Évszak Zenekar és Csángálló Zenekar, valamint színpadra lép az EtnoRom is.

További információk: www.szentistvannap2021.hu

A figyelmetekbe ajánljuk