Katalin és Vilmos
Getty Images

Újra alakul a botrány: Vilmosék több százezer fonttal húzták le az adófizetőket

Az év elején Vilmos herceg és Katalin hercegné nyolcnapos hivatalos karibi körútra indult, amelynek részeként Belize-be, Jamaikába és a Bahamákra is ellátogattak, most pedig kiderült ez mennyibe fájt a brit lakosságnak.


Jamaikába érkezésüket erős kritika fogadta. A látogatásuk előtt tüntetők gyűltek össze Kingstonban a brit nagykövetség előtt, akik felszólították a monarchiát, hogy kérjen bocsánatot a gyarmatosítás történelméért, és fizessen jóvátételt a rabszolgaságért. A jamaicai főkormányzó, Patrick Allen által rendezett állami vacsorán Vilmos kitért a problémákra, és kifejezte sajnálatát.

A körutat követően Cambridge hercegének és hercegnéjének azt tanácsolták, hogy „lépjenek egy lépést hátra", és gondolják át, hogy miképp modernizálhatnák a monarchiát. Egy bennfentes pedig azt állította, hogy a jövőben változtatni fognak a megszólításukon, hogy megközelíthetőbbnek tűnjenek:

Amikor a csapat visszatért Londonba, a pár eligazítást tartott a segédekkel. Mindent átnéztek, és pontosan meghatározták, hogy mi ment rosszul, és hogyan lehetne a jövőben javítani. Az általános konszenzus az volt, hogy a túra elavultnak, túlságosan formálisnak tűnt. Szóval most már inkább a Wills és Kate megszólitást preferálnák, a Cambridge-i herceg és hercegné helyett.


Az utazás azonban a héten újabb vitákat váltott ki, miután a megélhetési válság közepette közzétették a 2021-es és 2022-es évre vonatkozó királyi számlákat. Ebből kiderül, hogy a körút során igénybe vett repülőjáratok 226 383 fontjába kerültek a brit adófizetőknek, mivel a pár chartergéppel utazott, így ez volt az idei év legdrágább királyi körútja.

A királyi család utazásainak teljes utazási költsége ez idő alatt 4,5 millió fontot tett ki, ami 1,3 millió font növekedést jelent az előző évhez képest. És ezt is az adófizetők által fizetett uralkodói támogatásból finanszírozzák. A beszámolóból az is kiderül, hogy a finanszírozott támogatás 86,3 millió fontot tett ki.

Sir Michael Stevens – a kincstár őre – a következőt nyilatkozta:

Előre tekintve, mivel az uralkodói támogatás a következő néhány évben valószínűleg stagnálni fog, a működési költségekre nehezedő inflációs nyomás és a kiegészítő bevételek növelésére való képességünk rövid távon valószínűleg korlátozott lesz. Továbbra is teljesíteni fogjuk a terveinket, és saját erőfeszítéseink és hatékonyságunk révén kezelni fogjuk ezeket a hatásokat.

Károly herceg barbadosi látogatása volt a második legdrágább királyi körút, amely 138 ezer fontba került.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk