Egy kifestett nő.

Illusztráció.

450 év után végre bocsánatot kértek a skót boszorkánytörvény áldozataitól

A skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon 450 év után bocsánatot kért a boszorkánytörvény alapján boszorkánysággal vádolt emberektől.


A skót miniszterelnök március 8-án a skót kormánynak a nemzetközi nőnap alkalmából tartott vitája során tette meg a bejelentést, elismerte a kirívó történelmi igazságtalanságot, és hivatalosan is bocsánatot kért.

A skót boszorkánytörvényt 1563-ban iktatták törvénybe, ugyanabban az évben, amikor Anglia elfogadta az „An Act Against Conjurations, Enchantments and Witchcrafts" című törvényt, és kimondta, hogy a boszorkányság gyakorlása és a boszorkányokkal való tanácskozás főbenjáró bűncselekmény. Ez a törvény 1736-ig a skót jog része maradt, bár az utolsó kivégzésre – egy idős asszony, Janet Horne megégetésére – 1727-ben került sor.

Becslések szerint ezen 173 év alatt mintegy 4000 skótot – többségük nő – vádoltak meg a boszorkánytörvény megszegésével.

Akik erre a sorsra jutottak, nem boszorkányok voltak, hanem emberek, és túlnyomó többségükben nők. Abban az időben, amikor a nők még tanúként sem beszélhettek a tárgyalóteremben, azért vádolták és ölték meg őket, mert szegények, mások, sebezhetőek voltak. Ez kolosszális méretű igazságtalanság volt, amelyet legalábbis részben a legszorosabb értelemben vett nőgyűlölet vezérelt

– mondta nyilatkozatában Sturgeon.

Ebben az időszakban brutális boszorkányüldözések zajlottak egész Európában, nem is beszélve az amerikai salemi boszorkányperekről, amelyek hasonlóan hamis ítéletek tucatjaihoz vezettek. A vádakról szóló adatok szerint azonban Skóciában a boszorkányperek aránya elérte az európai átlag négy-ötszörösét.

A 2020-as Nemzetközi Nőnapon indított Boszorkányok Skóciában elnevezésű kampány a boszorkányként megvádoltak számára követelt igazságot , és 2022-ig több ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A petíció három célt fogalmaz meg: kegyelmet kérni az 1563-as boszorkánytörvény alapján boszorkányként elítéltek számára, bocsánatkérést kérni minden vádlottól, és nemzeti emlékművet kérni a boszorkányként meggyilkoltak emlékére".

Sturgeon nem tett közvetlen utalást egy jövőbeli emlékműre, bár azt mondta, hogy a parlament lépéseket tehet annak érdekében, hogy hivatalosan is kegyelmet kapjanak azok, akik az erkölcsi pánik áldozatául estek és a skót boszorkánytörvény alapján elítélték őket.

Ez még nem történelmi jelentőségű. Vannak világunknak olyan részei, ahol még ma is üldöztetéssel és néha halállal kell szembenézniük nőknek és lányoknak, mert boszorkánysággal vádolják őket

– tette hozzá bocsánatkérésében.

Forrás: Dazed

A figyelmetekbe ajánljuk