Négy szokás a múltból, amik napjainkban elképzelhetetlennek tűnnek
interest

Négy szokás a múltból, amik napjainkban elképzelhetetlennek tűnnek

Előfordulhat, hogy romantikusan ábrázoljuk őseinket, és olyan módon dicsőítünk bizonyos korszakokat, amikről nem is tudjuk, hogy valójában milyen volt.

A mai fejlett orvostudománynak és technológiának köszönhetően szinte, alig akad olyan dolog, amit ne tudnánk kezelni vagy megoldani. Ám alig egy-két évszázaddal ezelőtt az emberek nem voltak ilyen szerencsések. Királyként vagy királynőként élni nem lett volna olyan pazar, mint gondolnánk, hiszen a vízvezetékeket még nem találták fel, a parókák és a ruhák pedig gyakran tele voltak tetvekkel vagy atkákkal. Nem beszélve arról, hogy meglehetősen kevés ismeretünk volt az emberi testről, a baktériumokról és a kórokozókról. Ennek okán múltbéli szokásaink némelyike egyenesen felfoghatatlan és furcsa. Íme!


Kézzel evés

Bár vannak még olyan helyek a világon, ahol egyes kultúrákban úgy vélik, hogy a kezünk formája tökéletes evőeszköz. Az evőeszközök nem szükségszerűek? Kés, villa és kanál nélkül is lehet boldogulni? Úgy tűnik, hiszen alig egy évszázaddal ezelőtt az emberiség még a kezét használta evőeszközként, s ez a szokás meglepő módon az elithez kötődött.

Szülés

A szülés veszélyes volt, a nők mégis vállalták a kockázatot, hiszen az emberiségnek szüksége volt a szaporodásra. Amikor az orvosok rájöttek, hogy a nők tucatjával halnak meg a szülés, a fertőzések és az elvérzések miatt, úgy döntöttek, hogy megpróbálnak javítani a helyzeten. Az asszonyoknak olaj és ecet keverékét kellett inniuk, hogy a nyálkahártyájuk jobb állapotban kerüljön. Aztán ott volt még a sasürülék, amelyet a testre kentek, annak a reményében, hogy ezzel leküzdhetik a fertőzést, és áldást hoz az anyára és a születendő gyermekre.

Kétszer alvás

Mit takar az éjszakánként kétszer alvás? Meglehetősen furcsán hangzik, nemde? Az emberek akkoriban korán lefeküdtek, egy-két órával a naplemente után, majd hajnali 2 óra körül felébredtek, olvastak, beszélgettek, szeretkeztek, majd pár óra múlva visszadőltek az ágyba és tovább folytatták az alvást reggelig. Nem tudták végigaludni az egész éjszakát, és soha nem aludtak egyszerre nyolc órát.

Vizelettel való tisztítás

Vizelettel fertőtlenítettek mindent, szó szerint mindent: a házat, a konyhát, az edényeket és az orvosi eszközöket is. Könnyen hozzáférhető és ingyenes volt, szóval miért is ne, nem igaz? Ne feledjük, hogy mielőtt a vizeletet fertőtlenítőszerként használták volna, az orvosi eszközöket nem tisztították, és egymás után használták a betegeken, ami a fertőzések melegágya volt.

Illetve a nők lúggal és vizelettel mosták a ruhákat is. De ennek a szokásnak is megvolt az árnyoldala, ugyanis az ammónia kíméletlen gőzének köszönhetően rengeteg asszony lett beteg akkoriban.

(Thetalko)

A figyelmetekbe ajánljuk