a Beatles 1963-ban

A november elején debütált a új Beatles dala Now and Then címmel. A klipet rendező Peter Jackson ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ezek után szerinte több, eddig fiókban tartott szám is napvilágra kerülhet a legendás zenekartól.


A Gyűrűk Ura-trilógia direktoraként is ismert Peter Jackson hatalmas rajongója a Beatlesnek. Ezt bizonyítja, hogy 2021-ben Get Back címmel egy három epizódból álló, összességében nyolcórás sorozatot rendezett a legendás liverpooli zenekar azonos című albumának felvételeiről.

Ezt is olvasd el! A John Lennon-dal, ami megríkatta Ringo Starrt

Az idén november elején debütáló dal végső elkészültében pedig az ő korábbi gyűjtőmunkája is óriási szerepet játszott.

A Now and Then énekszólama ugyanis egy olyan felvételből készült el, amelyet John Lennon nem sokkal 1980-as meggyilkolása előtt készített. Ahhoz, hogy ezt fel tudják használni, a mesterséges intelligencia segítségével Jackson megtisztította és szétválasztotta a hangsávokat.

A klipet is rendező direktor elárulta azonban azt is, hogy több dal is lehet azokban az archív felvételekben, amelyeket a dokumentumfilm-sorozatának szerkesztésekor nézett át. A rendező 60 órányi felvételt és 150 órányi hanganyagot szűrt át több év alatt.

Vehetünk egy felvételt a Get Backből, szétválaszthatjuk Johnt és George-ot, majd Paul és Ringo hozzáadhat egy mellékszólamot vagy harmóniákat. Lehet, hogy a végén egy tisztességes dalt kapnánk, de erről még nem beszélgettem Paullal. Ez a rajongói énem ötlete, de mindenképpen elképzelhető

nyilatkozta Jackson a további ötletekről.

Ez is érdekelhet: „A zenetörténelem legnagyobb hibája” – a The Beatles elutasításának sztorija

Korábban is voltak törekvések, hogy a zenekar élő tagjai megpróbálják befejezni Lennon demóit, de ezeket kiadásra alkalmatlannak tartották. A Now and Then egyébként egy For Paul (Paulnak) feliratú kazettán szerepelt, amelyet a frontember özvegye, Yoko Ono adott a három még élő Beatles-tagnak a 90-es években.

Végül Paul McCartney kereste meg Peter Jacksont 2022 nyarán. Az együttműködés eredményeként remélhetőleg akár több régi dal kiadása is megvalósulhat a következő években.

McCartney ezzel kapcsolatban azt is elárulta, hogy sokat hezitált, mit is válaszolna Lennon, ha megkérdezné tőle, hogy befejezhetnék-e a régi félretett dalokat.

Én mondom neked, tudom, hogy a válasz az lett volna, hogy »Igen!«

A figyelmetekbe ajánljuk