The Beatles.
Getty Images/Central Press

Kisebb csavarral, de napokon belül megjelenik a The Beatles utolsó dala

Az évtizedek óta a fiókban heverő demóból egy kész The Beatles-dal lett, amiben a mesterséges intelligenciának is komoly szerepe volt. A végeredményt pedig napokon belül meghallgathatjuk.


A nemrégiben napvilágot látott hírek szerint jövő héten jelenik meg a Now and Then című Beatles-dal, amelynek a demóját maga John Lennon játszotta fel még a ’70-es években egy kazettára – írja a The Guardian.

Ezt a felvételt – kettő másikkal együtt – az énekes özvegye, Yoko Ono adta át a banda korábbi tagjainak (Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr), akik a Free As a Bird és Real Love című szerzeményeket meg is jelentették a Beatles Anthology nevű projekt részeként.

A Now and Then című dalról készült felvételt azonban technikai problémák miatt mindeddig nem tudták normális minőségben reprodukálni, az MI azonban most a zenekar segítségére sietett.

Ez is érdekelhet: „A zenetörténelem legnagyobb hibája” – a The Beatles elutasításának sztorija

Az új keverési technológiák segítségével ugyanis ki tudták nyerni Lennon hangját a felvételből, így a ma is élő tagok Paul McCartney és Ringo Starr is hozzá tudták tenni a maguk részét dalhoz, illetve a Harrison által 1995-ben felvett gitárszólamok is felcsendülnek majd.

Ott volt, John hangja, kristálytisztán. Ez egy eléggé érzelmes dolog. És mindannyian játszunk rajta, ez egy igazi Beatles-felvétel. 2023-ban még mindig Beatles-zenén dolgozni, és egy új dalt kiadni, amit a közönség még nem hallott, azt hiszem, ez egy izgalmas dolog

– mondta Paul McCartney egy nyilatkozatban.

Sokan azonban aggódni kezdtek az MI miatt, mivel azt hitték, hogy a felvétel tele lesz pakolva különböző algoritmusok által gyártott hangsávokkal, McCartney azonban egy nyilatkozatában mindenkit megnyugtatott.

Ebben a szakaszban még nem mondhatok túl sokat, de hogy tisztázzuk, semmit sem hoztak létre mesterségesen vagy szintetikusan. Minden valódi, és mindannyian játszunk rajta. Kitisztítottunk néhány meglévő felvételt – ez a folyamat évek óta tart. Reméljük, hogy nektek is annyira tetszik, mint nekünk

– mondta a zenész néhány hónappal ezelőtt.

A Now and Then november 2-án debütál a streaming-platformokon, a rá következendő nap pedig vinyl és kazetta formában is elérhető lesz a felvétel, igaz csak korlátozott számban.

Ezek mellett a dalhoz egy Peter Jackson által rendezett videóklip is megjelenik november 3-án. Mindezek előtt azonban november elsején egy 12 perces dokumentumvideót tesznek közzé, amelyben többek között Paul McCartney és Ringo Starr is feltűnik majd.


A figyelmetekbe ajánljuk