Albert Camus gondolatai az élet elfogadásáról

Az életnek megvan a maga abszurditása, de A pestis és A közöny szerzője, Albert Camus szerint az a legkönnyebb, ha elfogadjuk.


Albert Camus 20. században élő francia író és filozófus volt. A szerző szerint az életnek nincs értelme, de az a jó, ha ezt elfogadjuk. Úgy véli, ebből az elfogadásból később gyümölcsöző dolgok születhetnek. Camus például írással győzte le az élet értelmetlenségét. Az öngyilkosság továbbá megelőzi a megküzdést, azt jelzi, hogy a személy nem akarja elfogadni az értelmetlenséget.

A filozófus szerint emellett a vallási vagy politikai irányzatokba való elmélyülés csak menekülés a megoldás ellen, mivel nem egyéni szinten való keresést jelent, hanem valamilyen tömeges irányzat által nyújtott megnyugvást. Azt, aki egyedül képes felülkerekedni az élet nehézségein kétségbeesés nélkül, Camus abszurd hősnek nevezi.

Sziszüphosz mítosza a filozófus elmélete alapján hűen szemlélteti az emberi életet. Sziszüphosz egy görög mitológiai alak, akit úgy büntetnek meg árulásáért, hogy az örökkévalóságig görgetnie kell egy követ felfelé egy hegyoldalon. Innen ered a sziszifuszimunka kifejezés, amely értelmetlen, túl sok erőt igénylő munkára vonatkozik. Amennyiben Sziszüphosz örömét lelné a szikla görgetésében, abszurd hős lenne, mivel elfogadná tevékenységének értelmetlenségét.

"Az a felismerés, hogy az élet abszurd, nem lehet a vég, csakis a kezdet."

─ mondja Camus.

A szerző szerint az értelmetlenség elfogadása paradox módon magával hozza a lázadást, azt, hogy megpróbáljuk a világot egy kicsit jobb hellyé tenni. Ám lázadás az is, hogy az értelmetlenség ellenére próbáljuk megérteni és minél többet megtudni róla.

Camus úgy vélte, hogy vallás nélkül élni, egyedül keresni a megoldásokat szabadságot jelent. Ha ugyanis nem hiszünk a halál utáni életben, akkor csak ez az egy életünk van, ebben kell igazán élnünk, ez az, ami gyümölcsöző, amiben a szenvedély lakozik.

Érdekesség, hogy Kierkegaard, aki egy dán, 19. századi filozófus volt, ezzel ellentétben azt állította, hogy az élet abszurditásán csakis a hit által kerekedhetünk felül.

Kiválaszthatjuk a különböző filozófiák közül azt, ami nekünk szimpatikus. Egy biztos, az élet néha tényleg abszurd, ezért nem árt, ha megoldásokat keresünk elfogadására.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk