Henry Every kalózkapitány
A történet főhőse egy rettegett angol kalózkapitány, aki a világ egyik legkeresettebb bűnözője lett, miután kirabolt egy hajót, amelyen muszlim zarándokok tartottak haza Mekkából Indiába, majd köddé vált.

A világ egyik legrégebbi, máig megoldatlan bűnügyére egy maroknyi 17. századi arab ezüstérme nyújthat megoldást, amelyekből egyet New Englandban találtak egy Rhode Island-i szedd magad-földön.

Az első arab érmét Jim Bailey, amatőr történész találta meg egy fémdetektor segítségével, egy middletowni mezőn, aki elmondta: csaknem tökéletes bűntényre derült fény a lelet segítségével.

A több százéves érmék magyarázhatják meg, hogyan tudott eltűnni Henry Every kalózkaptány az üldözői elől.

1695. szeptember 7-én Every hajója, a Fancy megtámadta és elfoglalta az indiai uralkodó, Aurangzeb hajóját, a Gandzsi-i-Szavait, amely nemcsak zarándokokat szállított, hanem több tízmillió dollár értékű arany- és ezüstérmét is. A feljegyzések szerint Every kalózai megkínozták és megölték a zarándokokat, és megerőszakolták a hajó fedélzetén lévő nőket, majd a korabeli kalózparadicsomba, a Bahamákra szöktek. A rémtett híre gyorsan elterjedt, és III. Vilmos angol király az indiai uralkodó és a Kelet India Társaság nyomására óriási vérdíjat tűzött ki a kalózok fejére.

Bailey szerint ez volt a világ első nagy hajtóvadászata:

mindenki a kalózkaptányt és bandáját kereste.

Mindeddig azonban csak annyi derült ki, hogy Every valószínűleg Írországba hajózott 1696-ban, ahol nyoma veszett. Az amatőr történész szerint azonban a most előkerült ezüstérmék azt igazolják, hogy a kalóznak és bandájának sikerült az amerikai gyarmatokra szöknie, és ott a zsákmányból fedezték napi kiadásaikat.

Az első érmét 2014-ben találták a middletowni Sweet Berry Farmon. Ez a hely már korábban felkeltette Bailey kíváncsiságát, mivel 2012-ben gyarmati érméket, egy 18. századi cipőcsattot és puskagolyókat talált ott. A mezőt fémdetektorral kutatták át, és így került elő az első arab ezüstérme. A gondos vizsgálat megállapította, hogy az érmét 1693-ban Jemenben verték. Mindeddig 15 további arab érme került elő ugyanabból a korszakból, tíz Massacuhettsből, három Rhode Islandról és kettő Connecticutból. Egy érmét Észak-Karolinában is találtak, ahol a kalóz emberei először szállhattak partra.

Egy connecticuti régész, Sarah Sportman szerint a kalóz emberei közül voltak, akik letelepedtek és beilleszkedtek New Englandben. Erre utal az is, hogy az egyik érmét 2018-ban egy 17. századi egykori farm területén találták meg. A régész szerint az egész a pénzmosáshoz hasonlítható. Bár hajmeresztőnek tűnik,

Everynek sikerült elhitetnie magáról, hogy rabszolgakereskedő, ami az 1690-es évek New Englandjében már ismert foglalkozásnak számított.

A Bahamákra tartva még meg is állt a francia Reunion szigetnél, hogy beszerezzen néhány fekete rabszolgát, és ezzel igazolja történetét.

Ködös feljegyzések szólnak egy Sea Flower nevű hajóról, amelyet a kalózok a Fancy elsüllyesztése után használtak, és amely a keleti partvidéken hajózott. A hajó 1696-ban csaknem négy tucatnyi rabszolgával futott be Newportba, amely a 18. századra az észak-amerikai rabszolgakereskedelem egyik legforgalmasabb kikötőjévé vált.Az antropológus végzettségű, gyakorlott régész Bailey szerint sok dokumentum utal arra, hogy az amerikai gyarmaton kalózok is megvethették a lábukat – mindezt az Amerikai Numizmatikai Társaság folyóiratában publikálta.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk