christian dior

A Christian Dior egy olyan név, amely vitathatatlanul a divat szótári definíciója lehetne. Mindenki ismeri, mégis keveset tudunk róla. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 5 érdekes tényt a világhírű tervezőről és munkájáról.


1. Rajongott az édesanyjáért

1945 után azok a nők, akik már unták az egyhangú háborús ruhákat, féktelen lelkesedéssel fogadták a Dior-ház által készített tervekben megjelenő túláradó eleganciát. Dior munkáinak inspirációját nagymértékben a szép korszak ( 1890-től maximum 1914-ig terjedő időszakot) adta, amelyet a divattervező édesanyja, Isabelle Cardamone – egy nő, akit rajongásig imádott – szimbolizált számára a darázsszerű sziluettek és a pazar textíliák iránti vonzalmával.

2. Anarchizmus

Christian Dior újabb bizonyítéka annak a ténynek, hogy a divat egy rendkívül politizált iparág. A Sciences Po egyetemen töltött ideje alatt Dior rövid ideig kísérletezett az anarchizmussal, sőt, magát is annak nevezte. Néhány hónapot a Szovjetunióban is eltöltött, ahol a kommunizmus társadalmi-politikai hatásait vizsgálta.

3. Nagyon babonás volt

Dior babonás természete összefüggött azzal, hogy egyre idősebb lett. Amikor már rendszeresen mutatott be kollekciókat, kényszert érzett arra, hogy minden bemutatóján egy ruhadarabot szülővárosáról, Granville-ről nevezzen el. Emellett legalább egy modellt arra utasított, hogy vigyen egy csokor fehér liliomot, és Isten ments, hogy valaha is úgy kezdjen el egy couture-bemutatót, hogy előtte nem konzultált a tarotkártya-olvasójával.

4. Miss Dior

A második világháború alatt Christian Dior nővére, Catherine Dior a francia ellenállás tagja volt a náci megszállás ellen. A Gestapo elfogta, és a németországi Ravensbrück koncentrációs táborba küldték, ahol 1945-ös felszabadulásáig raboskodott. Dior pedig nővére előtt tisztelegve egyik parfümjét Miss Diornak nevezte el. Az illat nagyon virágos, utalva arra a csodálatos időkre, amit Dél-Franciaországban, Grasse-ban töltöttek.

5. YSL

Yves Saint-Laurent az alkalmazottja volt, egészen pontosan 1955-ben lett Dior tervezőasszisztense, mindössze tizenkilenc évesen. Két évvel később Christian Dior szívrohamban meghalt, és a fiatal Yves Saint-Laurent lett a Dior-ház művészeti igazgatója.

(Anothermag)

A figyelmetekbe ajánljuk