23 éves lett a Baltazár Színház

A színházi társulat ma ünnepli születésnapját, ám idén nem tud nézőivel közösen ünnepelni.


A Baltazár Színház 23 éve, 1998-ban alakult meg Elek Dóra vezetésével. A fogyatékkal élőket foglalkoztató színházi társulat rendkívüli előadásokat hoz létre. Ezzel lehetőséget kínál arra, hogy a sérült színészek tehetséget feltárja a néző előtt, ami egy egészen egyedi lehetőség.

A színház ezen kívül kezdetektől fogva elkötelezetten kutatta az új, hazánkban ismeretlen színházi formákat, megoldásokat. Előadásaik éppúgy merítettek a magyar népi kultúrából, mint a távol-keleti vallások spiritualizmusából, a képzőművészetből, vagy az újcirkuszi formákból. A mozgás, tánc, zene is fontos eleme ezeknek a produkcióknak. Elek Dóra mindig arra törekedett, hogy a mélység és a humor egyszerre jelenjen meg alkotásaiban, és hogy a színpadon érvényre juttassa azt a tehetséget és sokszínűséget, ami a Baltazár társulatát jellemzi ─ olvasható közleményükben.

A színház 20. születésnapján Dóra meglepetésként készített egy 45 perces videót, amely nézőjét végigvezeti a Baltazár szinte egész történetén. Látunk benne részleteket például a Repülési engedély – angyaloknak című utcaszínházi előadásból, a Gondolj rám szívesen című Shakespeare Rómeó és Júliáját alapul vevő, azt a sérültek szemszögéből újraértelmező előadásból.

De megjelenik benne az Arany Lépés című színházi társasjáték, a Kőválasz, amely egy család történetén keresztül beszél a huszadik századról vagy a Ha eljön egy igazi angyal című újcirkuszi produkció. A film ad egy kis ízelítőt a társulat Indiában és Afrikában tett utazásából is, valamint abból a koncertből, amit a csapat a kortárs magyar könnyűzene legnépszerűbb előadóival készített közösen a Müpában (Árad a szeretet).

A felvételeken nemcsak a társulat színészeit láthatjuk, hanem azokat a művészeket is, akik ritkábban vagy rendszeresebben együtt dolgoznak a Baltazárral: Bródy Jánost, Csákányi Esztert, Falusi Mariannt, Kecskés Karinát, Lang Györgyit, Müller Péter Sziámit és Varga Klárit.

A társulat nagyon várja már, hogy a pandémia időszaka után újra játszani tudjon. Facebook-oldalukra
a következőket írták születésnapjuk alkalmából:

„Ma ünnepeljük 23. születésnapunkat. Hagyomány, hogy ilyenkor minden évben megüljük ezt a jeles
napot, közösen megeszünk egy nagy tortát, vidáman emlékezünk a közösen eltöltött évekre, és
persze, tervezzük a jövőt.


Az idei egy másfajta év, de ez nem szomorít el minket. Ahogy a világ számára, úgy számunkra is ez a
változás időszaka, igyekszünk belőle profitálni. Most kicsit magunk felé fordulunk, újratanuljuk azt,
amit már ismerünk. Aztán hamarosan újratanuljuk az együttlétet is, és még jobban fogjuk értékelni az
időt, amit egymással és veletek tölthetünk.


Büszkék vagyunk erre a 23 évre, és nagyon hálásak is azért a sok szeretetért, amit tőletek kapunk.
Hamarosan találkozunk!"

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk