közösségi média kockék

Mindenkinek megfordult már a fejében, hogy mi lesz a sorsa a közösségi médiában regisztrált fiókokkal, ha annak tulajdonosa életét veszti. Aggódni nem kell, a vállalatok erre is gondoltak, így a személyes adatok nem kerülnek rossz kézbe a kellő óvintézkedések megtételét követően. A Haszon gyűjtötte össze a különböző platformok protokollját. Mutatjuk.


Facebook

A Facebook kifejezetten sokáig nem törődött az elhunyt felhasználók fiókjaival. Harmincmillió „szellemprofil" után a vállalat végül rájött, hogy a problémát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az oldal jelenleg két opciót kínál a szóban forgó esetre:

  • emlékoldallá alakított profil: beállíthatjuk, hogy a Facebook emlékoldallá nyilvánítsa a profilt, ahol a barátaink, szeretteink, családtagjaink különböző posztokkal megemlékezhetnek, Ebben az esetben érdemes kijelölni egy hagyatéki kapcsolattartót, aki gondozza, vagy akár idővel véglegesen törli felhasználói fiókot, valamint értesíti a Facebookot a halálhírről. Ha ezt az opciót választjuk, akkor nevünk mellett meg fog jelenni az „In memoriam" szöveg.
  • a fiók törlése: dönthetünk úgy is úgy, hogy a halálunk esetén a fiókot végleg törölje a Facebook. Ez azt jelenti, hogy ha a kijelölt kapcsolattartó jelzi a Facebooknak a hírt, akkor az oldal minden üzenetet, képet, bejegyzést, hozzászólást, reakciót és adatot azonnal és véglegesen letöröl a platformról.

Fontos megjegyezni, ha a kijelölt kapcsolattartó nem felel meg a Facebook jogi követelményeinek és feltételeinek, akkor a profil változatlanul fennmarad a platformon.

További információkért ide kell kattintani.

Instagram

Mivel az Instagram a Meta (egykoron Facebook) leányvállalata, ezért a felhasználóknak lényegében ugyanazok a lehetőségek állnak rendelkezésükre, mint a Facebook esetében.

Közeli hozzátartozók vagy jogilag felhatalmazott képviselők az elhunyt születési anyakönyvi kivonatának és a halotti anyakönyvi kivonatának beküldése után kérvényezhetik az Instagramnál hogy a szóban fogó profilt nyilvánítsa emlékoldallá, vagy véglegesen törölje a platformról.

Az Instagram esetében is érvényes, hogy ha a kérvényező nem felel meg a jogi követelményeknek, akkor a profil változatlanul fennmarad az oldalon.

További információkért ide kell kattintani.

Twitter

A Twitterrel már más a helyzet: a platform rendkívül szigorú szabályokat alkalmaz elhunyt felhasználóival kapcsolatban.

A profil tulajdonosának halála után senki nem férhet hozzá a fiókhoz. Egyedül az elhunyt közvetlen hozzátartozói kérvényezhetik a fiók törlését, amelyet a Twitter csak akkor hagy jóvá, ha a kérvényező igazolja személyazonosságát és bemutatja az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

További információkért ide kell kattintani.

Gmail

Az előbb felsorolt platformoktól eltérő megközelítést alkalmaz a Google. A Gmailnek létezik egy inaktivitást kezelő funkciója. Ennek segítségével meg lehet adni bizonyos paramétereket, amelyek alapján a keresőóriás meg tudja állapítani, hogy egy felhasználó már nem használja levelező fiókját.

Például be lehet állítani egy bejelentkezési küszöbértéket, amit, ha nem teljesít bizonyos időn belül a tulajdonos, akkor a Google jelez. Méghozzá azoknak az embereknek, akiknek az e-mail címét a felhasználó megadta az értesítendő személyek listáján.

A tulajdonosnak két lehetősége van:

  • az általa megadott paraméterek szerint hozzáférést biztosít a kijelölt személyek számára a fiókjához,
  • vagy beállítja, hogy a Google törölje a fiókját, ha az inaktív státusz igazolást nyer

További információkért ide kell kattintani.

A LinkedIn, a Snapchat, a Tumblr, a Yahoo, a Microsoft és a hozzájuk hasonló platformok jellemzően egy standard eljárást követnek. Esetükben közeli hozzátartozók a halotti anyakönyvi kivonat elküldésével kérvényezhetik elhunyt hozzátartozójuk fiókjának törlését – zárta az összefoglalót a Haszon.

A figyelmetekbe ajánljuk