Scattered pills

Jóváhagyása esetén a molnupiravir lenne az első tabletta a COVID-19 kezelésére, ami egyszerűsítheti és bővítheti a betegek számára az orvosi ellátáshoz való hozzáférést.


A COVID-19 kezelésére szolgáló tabletta közelebb került a valósághoz, mivel az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szakértői testülete kedden megszavazta a Merck vírusellenes kezelésének a zöld utat. A jóváhagyás azonban nem volt ellentmondásmentes, mivel több szakértő aggályokat fogalmazott meg a gyógyszer biztonsági kockázataival és szerény hatékonysági szintjével kapcsolatban.

Összességében a csoport 13-10 arányban úgy szavazott, hogy az előnyök felülmúlják a kockázatokat, ha a gyógyszert olyan fertőzöttek esetében alkalmazzák, akiknél magas a súlyos megbetegedés kockázata, és akiknél a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül jelentkeznek a tünetek. Több szavazó tag azonban azt mondta, hogy kifejezetten ki akarják zárni az engedélyezésből a terhes nőket. Mások szerint a döntést a gyógyszer szedését fontolgató terhes személyre kellene bízni, valamint egy orvosi tanácsadóra, aki segíthet a döntés meghozatalában.

A Merck egy klinikai vizsgálatba több mint 1400 oltatlan embert vont be, akik nemrégiben kapták meg a COVID-19-et, és akiknél magas a súlyos megbetegedés kockázata. Az önkéntesek véletlenszerűen kapták vagy a Merck tablettáját, vagy az áltablettákat, így zárva ki a placebohatást. A jelentkezők 40 tablettát kaptak 5 napon keresztül.

A végső elemzés azt mutatta, hogy a Merck gyógyszere 30 százalékkal csökkentette a kórházi kezelések és a halálesetek számát. Ez a szám meglepte a szakértőket és az elemzőket, mivel az októberben bejelentett időközi elemzés 48 százalékos csökkenést mutatott ki. Az FDA a laboratóriumi és állatkísérletek felülvizsgálata során számos biztonsági aggályt is kiemelt a gyógyszerrel kapcsolatban. Az ügynökség több lehetséges kockázatot is megemlített, köztük a magzatokra gyakorolt kockázatot, a csont- és porcnövekedés károsodását és a mutagenitást.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk