Rájöttek, hogy kerülhetett koponya egyes-egyedül egy barlangba

Rájöttek, hogy kerülhetett koponya egyes-egyedül egy barlangba

2015-ben koponyát találtak egy olasz barlangban, a különös csak az volt, hogy a csontváz többi része hiányzott.


A helyiek Dolina dell'Inferno-nak hívják (Pokol víznyelője) a Bolognában levő barlangot, ahol egy titokzatos emberi leletre bukkantak 2015-ben.

A koponyára egy barlangjáraton átkelve találtak rá, melynek neve Meandro della cattiveria (Rosszindulatú Útvesztő). A barlangjárat felett 12 méter magasan, egy sziklás párkányon feküdt az emberi maradvány.

A helyszínhez való hozzáférés nehézségei miatt a barlangkutatók csak 2017-ben tudták kiemelni a barlangból a koponyát, ekkor nyílt alkalmuk tanulmányozni ezt a rejtélyes példányt.

Az ember, akié a koponya lehetett, valamikor Krisztus előtt 3630 és 3380 között élhetett. Hasonló, kőrézkori leletet a kutatók találtak a barlang közelében korábban.

A Bolognai Egyetem csapata vizsgálta meg a leletet. Szerintük a koponya egy 24 és 35 közötti nőé lehetett. A koponya néhány zúzódása a halál előtt keletkezett, ezek a halál okozói is lehettek. Érdekes azonban, hogy a halál után is érte zúzódás a fejet, ez valamilyen temetkezési rituálé része is lehetett a szakértők szerint.

A csapat arra a következtetésre jutott a koponyával kapcsolatban, hogy véletlenül, vagy szándékosan távolították el a test többi részétől. Elhelyezkedése alapján pedig valahonnan legurulhatott oda, ahol megtalálták. Ám az is lehet, hogy víz- vagy iszapfolyások terelték a sziklás párkányra az idők során. Némi üledék be is szorult a leletbe, ez bizonyíthatja az utóbbi elképzelést.

Mivel tud gurulni, érthető, hogy valahogy elkallódott a test többi részétől. Akárhogy is történhetett, izgalmas útja volt a koponyának.

(Forrás: Sciencealert)


A figyelmetekbe ajánljuk