Hollandiában is nagy a szigor: jelenleg tilos kettőnél több ember gyülekezése, este 9 után pedig kijárási tilalom van életben. Az installáció az alkotó szerint amellett, hogy látványos, megoldaná a szabadtéri programok biztonságos visszatérést.

Ultraibolya fény védte a táncosokat a koronavírustól egy rotterdami szabadtéri előadáson. A maszk és távolságtartás nélkül táncoló művészeket egy felfüggesztett fekete gömb felől érkező fénykör óvta a levegőben lévő vírusoktól. A Daan Roosegaarde holland tervező által készített Urban Sun (városi nap) elnevezésű installáció

az ultraibolya fényt használja a levegőben lévő koronavírusok számának csökkentésére olyan helyeken, ahol nagy a zsúfoltság, hogy leszorítsa a fertőzés átadásának kockázatát.

Roosegaarde hangsúlyozta, hogy az eljárás nem helyettesíti a vakcinát vagy a kormány koronavírus-elleni védekezési szabályait, ugyanakkor lehetővé teszi különösen védett zónák létrehozását iskolákban, kórházakban, vasútállomásokon. Nem véletlenül nőtt meg az utóbbi időben az érdeklődés az UV-C lámpák és az ultraibolya fény iránt, ami hatékonyan semlegesíti a koronavírust és más vírusokat.

Instagram/daanroosegaarde

Ugyanakkor a kereskedelmi forgalomba hozott termékek gyártói nem ajánlják, hogy az ember közvetlenül kitegye magát az ultraibolya fénynek, mivel az bőrkárosodást okozhat és károsíthatja a szemet.

A rotterdami előadásban részt vevő táncosok éppen ezért is csak néhány percre voltak kitéve a fénynek. Roosegaarde, aki művészeti projektjeiben gyakran ötvözi a tudományt és a formatervezést, azt követően alkotta meg az Urban Sun-installációt, hogy kiderült, néhány tanulmány szerint az ipari szabványnál kissé alacsonyabb, 222 hullámhosszú ultraibolya fény általában véve biztonságos.

Installációjának koncepciója kicsit hasonlít a napfogyatkozás jelenségéhez: a fekete gömb fölött ragyog a látható fény, amely kupolaként ér a földre. Roosegaarde kétszer mutatta eddig be Rotterdamban, mellyel az volt a célja, hogy olyan biztonságos teret teremtsen, amivel helyettesíteni lehet az online, Zoomon sugárzott előadásokat. Elképzelése szerint az installációt alkalmazni lehetne a nyári táncfesztiválokon, ha a pandémia enyhül és a helyzet megengedi – írja az MTI.


Friss

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk