űrben termesztett chili
Lassan kijelenthető, hogy az ISS kedvenc étele a taco és csilipaprika.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok októberben termesztettek először csilipaprikát.

A magokat még júniusban vitték az ISS-re – NASA kísérletének részeként – hogy kiderüljön, milyen ételeket lehet termeszteni az űrben. A teszt célja az volt, hogy a kutatók megtudják, milyen lehetséges élelmiszerforrásokat lehet felhasználni a hosszú küldetésekhez, akár a Marsra való eljutáshoz.

Akkor a legénység rögtön meg is kóstolta a paprikákat egy tacoest keretei között , amit egy marhahúsos, zöldséges tacóban használtak fel.

A csilipaprika annyira bejött, hogy másodjára is termesztettek, majd szüreteltek egy adagot. Az újabb kísérlet egyben történelmet írt, mivel a leghosszabb ideig tartott az ISS történetében

A kísérletet vezető Matt Romeyn szerint a csilipaprika szüretelése kissé késett a párhuzamosan futó földi kísérletekhez képest. Ez napokban azt jelentette, hogy az űrállomáson további 17 nappal tovább termesztették a paprikákat.

A mostani kísérletnél a paprikáknak eredetileg 120 napig kellett volna növekedniük, végül azonban 137 napig nőttek, így ez volt a leghosszabb kísérlet az űrben. Az előző leghosszabb kísérlet 2016-ban volt, amikor rézvirágokat termesztettek 90 napig.

Az előző, Plant Habitat-04 kísérlet (PH-04) középpontjában álló paprikamagok négy hónapig növekedtek, mielőtt októberben betakarították őket, így már ők is rekorderek voltak. De itt megdőlt még egy:

a paprikákból jutott a Crew-2, majd a Crew-3 űrhajósainak is, így ez volt az az élelmiszer, amely a legtöbb űrhajóst táplálta egy időszakban.

Minden jel arra mutat, hogy az ISS kedvenc étele a taco lett, hiszen Kayla Barron asztronauta is posztolt pár fotót a már hagyománnyá váló tacózásról.

A NASA közölte, hogy a jövőben a Kennedy Űrközpontban dolgozó csapat a következő teszteket már törpe paradicsommal és újfajta levélzöldségekkel fogja végrehajtani.

A NASA azért is erőlteti ennyire az űrben termesztett élelmiszerek termesztését, mert az logisztikai előnyökkel jár a Földről hozott csomagolt élelmiszerekhez képest, illetve az űrnövények gondozása pszichológiailag is jót tesz a legénység számára – nem beszélve arról, hogy a távolabbi utak során az ellátást részben az űrhajósoknak kell majd megoldani.

(Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk