Egy cicának az is elég, ha egy képzelt dobozban ücsörög.


Korábban írtunk arról, hogy mért szeretik annyira a cicák a dobozokat, ám most az is kiderült, hogy a képzelt dobozokat is nagyon kedvelik.

A koronavírus-járvány idején végezték a tudományos kutatást, mely során azt tesztelték, hogyan érzékelik a macskák a vizuális illúziókat.

Az illúzió a Kanizsa-négyszög volt: négy pacman-szerű forma úgy nézett ki, mintha egy négyzet négy sarkát alkották volna. Ez arra készteti a nézőt, hogy meglásson egy négyzetet, amely valójában nincs ott.

kanizsa h\u00e1romsz\u00f6g

Így néz ki egy Kanizsa-sokszög.

Wikimedia Commons

Ilyen illúziók akkor fordulnak elő, amikor agyunk a vizuális információkat úgy kezeli az előzetes tudásunk alapján, hogy pótolja a hiányzó információkat. Ez a tulajdonság evolúciósan hasznos volt, az ember például akkor is észrevette a ragadozót, amikor azt valami eltakarta, mivel ki tudta egészíteni fejében az alakot.

Gabriella Smith kognitív etológus, a New York-i Városi Egyetem munkatársa kollégáival olyan vizsgálatot hozott létre, melyben a macskák választhatnak egy szalaggal kialakított négyzet, egy Kanizsa-négyszög és az ezekhez használatos elemek (amikor nem alkotnak egy négyzetet) közül.

A kutatók gazdákat kértek fel arra, hogy otthonukban végezzék el a kísérletet.

A macskatulajdonosoknak le kellett filmezniük a macskák válaszát, úgy, hogy nem befolyásolják az állatok választási lehetőségeit. A kezdeti 500 macskából végül 30 adatait tudták felhasználni.

A macskák jobban szerették a négyzet alakú kontúrokat, mint az alak nélkülieket, ami azt jelenti, hogy az illúziót a macskák is észlelik, az illuzórikus négyzetet igazi négyzetnek látják.

Nicholas Dodman, a Tufts Egyetem etológusa szerint a macskáknak

"Ez a virtuális doboz némi biztonságérzetet és pszichoszomatikus kényelmet nyújthat".

A kutatók megjegyzik, hogy a vizsgálati eredményeket a minta kis mérete korlátozza, de munkájuk összességében egybevág a korábbi kutatási eredményekkel, melyek szerint a macskák reagálnak a kontúrok vizuális illúzióira. A vizsgálat ezek mellett azért is különleges, mert először tesztelték az állatokat otthoni, természetes közegükben.

Annak megértése, hogy az állatok hogyan érzékelik az ilyen vizuális illúziókat, segíthet abban, hogy a kutatók összehasonlíthassák a különböző állatfajok látását.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk