Egy lamantin az óceánban.

A floridai környezetvédelmi tisztviselők a lamantinok rendszeres etetéséhez folyamodtak annak érdekében, hogy megakadályozzák az állatok pusztulását.


A floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság bejelentette, hogy az etetési kísérletet a lamantinok gyűjtőhelyein fogják végrehajtani, és az állatok egy szállítószalag-szerű eszköz segítségével salátafejeket és káposztát fognak kapni. A tisztviselők felhívták a figyelmet arra, hogy ezt a programot szakértők vezetik, tehát a lakosságnak nem szabad etetnie a lamantinokat.

Az sem lesz könnyű feladat, hogy elegendő élelmet szerezzenek a nagyméretű tengeri állatoknak, tekintve, hogy egy felnőtt lamantin normális körülmények között naponta több mint 45 kilogramm tengerifüvet képes elfogyasztani.

A floridai adatok szerint november közepéig 1017 lamantin pusztult el, ami a teljes floridai populáció mintegy 10%-át jelenti.

A lamantinpusztulás egyik fő oka a vízszennyezés, amely elpusztítja a tengerifüvet, amellyel az állatok táplálkoznak. A mérgező algavirágzás kitörése – amely a tudósok szerint az éghajlatváltozással függ össze ­–, szintén tömeges pusztuláshoz vezetett. A St. Johns River Water Management District becslése szerint 2009 óta a világ tengerifű-állományának mintegy 58%-a tűnt el, amit szerintük elsősorban a vízben lévő tápanyagok csökkenése okozott.

A tisztviselők állítólag azt tervezik, hogy a floridai Cape Canaveral közelében lévő vizekre összpontosítják a figyelmüket az Indian River Lagoon mentén, egy olyan területen, ahol csak idén több mint 500 lamantin pusztult el.

A vízi állatok gyakran gyűlnek össze az erőművek közelében, mivel azok meleg vizet bocsátanak ki. Bár a vadvédelmi tisztviselők más intézkedéseket is fontolgatnak – például a vízminőség helyreállítását és az algavirágzás csökkentését–, ezekhez időre van szükség.

A Florida Fish and Wildlife Conservation Commission adatai azt mutatják, hogy a 2021-es év első három hónapja volt a legnehezebb időszak az állatok számára, mivel ebben a periódusban mintegy közel 600 lamantin pusztult el. A havi halálozások száma áprilisban gyorsan csökkent, de a természetvédők továbbra is aggódnak.

A floridai lamantinok már évek óta küzdenek, először 1967-ben kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára. Nemrégiben, 2013-ban a becslések szerint 830 lamantin halt meg tragikus módon a vörös árapály miatt.

Forrás: Gizmodo

A figyelmetekbe ajánljuk