Videón, ahogy a James Webb leválik a rakétájáról, majd kicsomagolja magát
Megérkeztek a jobb felvételek.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcsővet többszöri halasztás után december 25-én bocsátották fel az Európai Űrügynökségnek (ESA) a Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról egy Ariane-5 rakéta fedélzetén.

A projektnek számos kockázatos fázisa van, de úgy tűnik eddig minden rendben.

A James Webb űrteleszkópnak a 6,5 méter átmérőjű főtükre és az árnyékoló ernyője sem fért el az Ariane-5 hordozórakéta rakterében. Ezért összehajtogatva kellett becsomagolni a távcsövet, amely sikeresen meg is történt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) töltötte fel Twitterre a folyamatot, mivel a karácsonyi kilövés alatt közvetített felvétel közel sem a legjobb minőségű volt.

Great footage from @RealtraSpace camera of NASA/ESA/CSA James #Webb Space Telescope as it separates from its @Arianespace @ariane5 upper stage and unfolds its solar panel, 25 December 2021 https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2021/12/Webb_separation_from_Ariane_5 … #WebbFliesAriane #VA256 #JWST @ESA_Webb @NASAWebb @csa_ascpic.twitter.com/zpjG3ikx7l

A James Webb egyébként jelenleg nagyjából 533 ezer kilométerre jár tőlünk, a Hold távolságánál messzebb, és még csaknem egymillió kilométer, mire megérkezik – 29-30 nappal a felbocsátását követően – a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, ahonnan megfigyeli majd a Naprendszer objektumait.


A figyelmetekbe ajánljuk