hubble űrteleszkóp
A NASA szakemberei rendesen megdolgoznak azért, hogy életben tartsák a 31 éve munkálkodó űrteleszkópot.

A betegeskedő Hubble űrteleszkópot az utóbbi időben egyre több probléma sújtja. A legkomolyabb hiba még a nyáron volt, amikor a tudósok sokáig nem tudták, miért állt le az eszköz, ami a többszöri frissítésekre sem reagált. Akkor úgy tűnt, hogy megvalósul a filmbe illő temetése az emberiség egyik leghasznosabb eszközének: a NASA a 2009-es javításoknál beszerelt egy olyan műszert, amely képes a Föld légkörébe irányítani a Hubble-t, hogy aztán megsemmisüljön.

Erre végül nem volt szükség, és sikeresen visszaállt a teleszkóp a biztonsági üzemmódból, így egy hónap után ismét üzemképes lett az eszköz.

Az öröm nem tartott sokáig, mivel október 25-én a Hubble műszerei ismét biztonsági üzemmódba kapcsoltak, a hibakódok a szinkronizációs üzenetek többszöri elvesztését" jelezték, és a tudományos műszerek a programozást követve automatikusan biztonsági üzemmódba álltak.

Aztán november 7-én az Advanced Camera for Surveys műszer volt egyetlen tudományos eszköz, amelyet vissza tudtak kapcsolni a NASA szakemberei, így az továbbra is gyűjthette az adatokat. Ám a NASA új közleménye szerint mostantól a Hubble mind a négy tudományos műszere üzemképes egy frissítésnek köszönhetően, így újra teljes értékű munkát végezhet az űrteleszkóp – írja a Futurism.

A csapat folytatja a munkát a műszerszoftver a módosításainak kidolgozásán és tesztelésén, amelyek lehetővé teszik a tudományos műveletek elvégzését akkor is, ha a jövőben több szinkronizációs üzenet is meghibásodik

– olvasható a NASA közleményében.

A Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit: legutóbb 2009-ben szervizelték, de akkor egy legénységet küldött az űrbe a NASA, hogy új számítógépet, akkumulátorokat és tudományos műszereket cseréljenek. Most azonban erre nem volt lehetőség, hiszen nem rendelkeznek egy hasonló misszióhoz alkalmas űrhajóval.

Az amerikai űrkutatási hivatal régóta számol a Hubble utódlásával: egy kis csúszással, de idén indul útnak a James Webb űrteleszkóp. Ez a szonda viszont már túl messze, 1,5 millió kilométerre lesz a bolygótól ahhoz, hogy űrhajósok javítani tudjanak majd rajta.


A figyelmetekbe ajánljuk