Hiába jelenthet tudományos áttörést, komoly kérdéseket is felvet a most közzétett kutatás.

Amerikai és kínai szakemberek emberi sejteket tartalmazó majomembriókat hoztak létre; az eredmények nagyban segíthetik a beültethető emberi szervek növesztésére irányuló kutatásokat, de etikai aggályokat is ébresztett.

A kutatók az emberi őssejteket egy makákóembriókba juttatták, amelyek fejlődését 20 napig tanulmányozták – írja a BBC.

Egyébként ilyen kevert fajú embriókat, vagy más néven kimérákat korábban is létrehoztak már, többek között juh- és sertésembriókba ültetve emberi sejteket.

A tanulmányt a Cell című folyóiratban publikálták, Juan Carlos Izpisua Belmonte, az amerikai Salk Intézet professzora vezette, aki 2017-ben részt vett az első ember-sertés hibrid létrehozásában.

A mostani kutatás hozzájárulhat a szűkösen rendelkezésre álló beültethető szervek problémájának megoldására és segíthet jobban megérteni az emberi fejlődés korai szakaszát, a betegségek kialakulásának és az öregedésnek a folyamatát.

Ami az etikai kérdést illeti:

professzor szerint a tanulmányuk megfelelt az ilyen jellegű kutatásokra vonatkozó jelenlegi irányelveknek.

Néhány kutató azonban aggályainak adott hangot a kísérlettel kapcsolatban, mondván, hogy bár most 20 nap után elpusztították az embriókat, mások azonban megpróbálhatják majd hosszabb ideig tanulmányozni a hibrideket. Ezek a szakemberek a részben emberi kimérák létrehozásával kapcsolatos kérdések nyilvános megvitatását sürgetik.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk