Bizarr kísérlet: sertésszervek újraéledtek halott állatokban
Egy kutatócsoport képes volt részben újraéleszteni az egy órán át halott sertések szerveit.

A Nature című tekintélyes folyóiratban szerdán megjelent tanulmány egy korábbi, 2019-es kísérlet folytatása, amelyben a kutatóknak sikerült helyreállítaniuk a régen elhalálozott sertések agyi aktivitását egy olyan rendszer segítségével, amelyet a kutatók BrainExnek neveztek el.

Ezúttal ugyanez a csapat ezekre az eredményekre építve egy új, OrganEx nevű rendszert fejlesztett ki, amelynek célja az elhunyt sertések szerveinek életben tartása.

Az OrganEx segítségével a csapat vérpótlót pumpált a sertéstetemekbe. Ez az álvér véralvadásgátlót és más vegyületeket tartalmazott, amelyek segítettek megakadályozni a bomlást és a sejtpusztulást. Ennek eredményeként pedig képesek voltak újraindítani a sertés szerveit.

A szakértők remélik, hogy kutatásuk segíthet abban, hogy több potenciális donorszerv álljon rendelkezésre a transzplantációkhoz – ami a folyamatosan fennálló szervhiány miatt égetőbb, mint valaha.

A technológia nagyon ígéretes a szerveink megőrzésére, miután eltávolították őket a donorból. Ha egy elhunyt donortól származó szervet csatlakoztatnának az OrganEx rendszerhez, az egészségügyi személyzet a jelenleg lehetségesnél hosszabb ideig megőrizhetné a szervet

– mondta a CNN által idézett Stephen Latham, a tanulmány társszerzője és a Yale bioetikusa egy sajtótájékoztatón.

Jelenleg a donorszerveket néhány órán át, legfeljebb két napig képesek tárolni.

Ha az OrganEX sikeresnek bizonyul az embereken, hihetetlen, életmentő innovációvá válhat. És bár még mindig nem tudjuk, hogy a rendszer meddig képes meghosszabbítani a szervek eltarthatóságát, a szakértők máris izgatottak.

A sajtóközlemény pontos, de ha valami, akkor ezeknek a felfedezéseknek a jelentőségét alábecsüli

– nyilatkozta Sam Parnia, a NYU Grossman School of Medicine intenzív ellátás és újraélesztés kutatásának igazgatója.

Az OrganEx-et arra lehetne használni, hogy megmentsék azok életét, akiknek a halál kiváltó oka kezelhető marad. Manapság ide tartoznának a hirtelen szívhalálban elhunyt sportolók, a vízbefulladók vagy egy sérülés utáni masszív vérzésben elhunyt emberek. Az OrganEx rendszer képes megőrizni az ilyen emberek szerveit, és akár órákig megakadályozni az agykárosodást a halál után.


A figyelmetekbe ajánljuk