csecsemő torta evés

A falásrohamok olyan gyakoriak, hogy megkülönböztetünk falásroham zavart is.


Az evészavarok annyira elterjedtek, hogy ha csak az amerikai társadalmat nézzük, elmondható, hogy 28 millió amerikait élete során egyszer érint valamilyen evészavar. Ezek közül az anorexia és bulimia nervosa az ismertebb, ám ennél jóval gyakoribbak a falásrohamok.

A falásrohamok annyira elterjedtek, hogy egy zavart szoktak diagnosztizálni a kóros formák esetén, ezt nevezik BED-nek (binge eating disorder). A falásroham zavar hasonlít a bulimiához, csak az a különbség, hogy a betegnek nincsenek olyan tünetei, melyek a lefogyást céloznák meg, tehát általában túlsúlyos egyéneket érint.

Akinek falásrohama van, kényszeresen kezd el enni anélkül, hogy kontrollálni tudná cselekvését. Addig eszik, amíg már kényelmetlenül nem érzi magát, mások ilyen esetben már rég abbahagyták volna az evést. Emiatt a zavar fokozott distresszt okoz. Egy-egy falásroham mindenki életében előfordulhat, ám akkor beszélhetünk zavarról, ha kihat a kapcsolatokra, környezetre és tartósan boldogtalanná teszi az egyént.

A falásroham zavarban szenvedőknek alacsony az önbecsülésük és negatív a testképük. Hogyan küzdhetnének meg a betegséggel? Sokan tévesen azt hiszik, hogy egy diéta fog segíteni a falásroham zavar elszenvedőinek. Ám ez egy mentális zavar, melyet általában kognitív viselkedésterápiákkal kezelnek sikeresen.

A terápia a kényszert, kontrollt, szomorúságot, stressz-szintet igyekszik megváltoztatni. A viselkedésterápia, ahogyan neve is mutatja, segít elkerülni azt a viselkedést, mely falásrohamhoz vezet. A viselkedés megváltoztatásában három elem a lényeges:

1. Először is, foglyul kell ejteni azokat a gondolatokat, melyek miatt falni szeretnénk. Ha például egy vizsgastressz okozza azt a gondolatot, hogy meg akarunk enni egy egész pizzát most rögtön, akkor a vizsga előtt, amikor elkezdünk aggódni, állítsuk meg a gondolatmenetet, fokozott figyelmet fordítva rá.

2. A második lépés az, hogy leellenőrizzük a gondolatunk pontosságát. Vajon ez a gondolat kiegyensúlyozott, helyénvaló, pontos? A pizza példájánál maradva mondhatjuk azt, hogy egy egész pizza felfalásától csak rosszul lennénk, rosszul éreznénk magunkat. Az "egész pizza elfogyasztása most rögtön" gondolat továbbá elnagyolt elemeket tartalmaz. Miért kellene most rögtön egy egészet megenni?

3. A harmadik elem a gondolatok felülírása, megváltoztatása. Próbáljuk meg kicserélni az elnagyolt gondolatokat reálisabb gondolatokra. Például, hogy később eszünk két szelet pizzát, amikor már lenyugodtunk.

Önmagunk tanításával és kognitív terápiával tehát megelőzhetjük a falásrohamokat.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk