EDC

Az ezt megállapító tudósok egy másik tanulmánya szerint világszerte 1,8 millió többlethalálozás kapcsolódik a városi légszennyezéshez.


Egy új tanulmány szerint évente közel 2 millió új gyermekkori asztmás esetet okozhat egy közlekedési eredetű légszennyező anyag, ami különösen fontos probléma a világ nagyvárosaiban. A tanulmány az első, amely megbecsülte az e szennyező anyag által okozott gyermekkori asztmás esetek súlyát több mint 13 000 városban Los Angelestől Mumbaiig. A tanulmány megállapította, hogy a nitrogén-dioxid veszélyezteti a gyermekeknél az asztma kialakulását, és a probléma különösen a városi területeken jelentkezik.

Az eredmények arra utalnak, hogy a tiszta levegőnek a gyermekek egészségének megőrzését célzó stratégiák kritikus részét kell képeznie. A kutatók a nitrogén-dioxid (NO2) talajban lévő koncentrációját vizsgálták, amely szennyezőanyag a járművek kipufogócsövéből, az erőművekből és az ipari létesítményekből származik. Emellett 2000-től 2019-ig nyomon követték a gyermekeknél kialakult új asztmás eseteket.

A 2019-ben globálisan 1,85 millióra becsült új gyermekkori asztmás esetek kétharmada városi területeken fordult elő. A városi területeken az NO2-hez köthető gyermekkori asztmás esetek aránya az utóbbi időben csökkent, valószínűleg a magasabb jövedelmű országokban, például az Egyesült Államokban bevezetett szigorúbb, tiszta levegőt érintő szabályozások miatt.

Az európai és amerikai levegőminőség javulása ellenére Dél-Ázsiában, a szubszaharai Afrikában és a Közel-Keleten növekszik a szennyezett levegő, különösen az NO2-szennyezés.Az NO2-szennyezéssel összefüggő gyermekkori asztmás esetek nagy közegészségügyi terhet jelentenek Dél-Ázsiában és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.A kutatók egy korábbi tanulmánya szerint az NO2 az asztma globális gyermekkori terhének mintegy 13%-ával, és a világ 250 legnépesebb városában az asztmás esetek akár 50%-ával is összefüggésbe hozható.

(Forrás: ScienceDaily)


A figyelmetekbe ajánljuk