kína rakéta
Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával, ám a visszatérő rakéta a szakértők szerint bárhova becsapódhat.

A Tian-he, vagyis a Mennyei Harmónia elnevezésű modult a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátották fel április 29-én. A sikeres start után a Hosszú Menetelés 5B ideiglenes pályára állt, hogy megkezdje az előkészületeket a visszatérésre. A rakéta visszatérése azonban ellenőrizetlen, és egyes szakértők attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A Harvard Egyetem tudósa, az asztrofizikus Jonathan McDowell felidézte, hogy legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre ugyan a nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai – köztük hosszú fémrudak – több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a visszatérő rakéta hol fog landolni, miután belép a Föld légkörébe, McDowell szerint azonban a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a tengerbe landol majd, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán teszi ki.

Azonban hozzátette, hogy a rakéta néhány darabja túl fogja élni a visszatérést, aminek hatása egyenértékű lesz azzal, mintha egy kisrepülőgép zuhanna le, és 100 mérföldes körzetben szóródna szét.

Sokatmondó adat, hogy 1990 óta tíz tonnánál nehezebb űreszközöket nem engednek ellenőrizetlenül visszatérni a Földre.

A Hosszú Menetelés 5B pedig nagyjából 21 tonna.

A számítások alapján a rakéta körülbelül május 10-én tér vissza a Földre egy-két napnyi eltéréssel számolva. McDowell szerint amint kiderül, hogy melyik nap érkezik, a szakértők meg tudják majd jósolni a leszállás idejét hat órán belül.

Az állandó kínai űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell még teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely hat hónapig fog ott-tartózkodni.

(The Guardian / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk