Kínát már a népességfogyás veszélye fenyegeti
Elsőre akár hasznosnak tűnhet a népességfogyás, valójában mégsem olyan jó.

A héten közzétett új adatok alapján Kína népessége hamarosan kiegyenlítődik, majd aktívan csökkenni kezd, mivel a az újonnan családot alapítok kevesebb gyereket vállalnak, az idősebbek pedig már nem terveznek többet.

Az éves adatok szerint tavaly 10,62 millió csecsemő született, ami a 2020-as 12 millióhoz képest drasztikus 11,5 százalékos csökkenést jelent – írja a Futurism a South China Morning Post cikke alapján. Mindez aggasztó fejlemény Kína számára, hiszen a tendencia hosszú távon jelentős károkat okozhat az ország gazdaságának, és akár lassíthatja is a világhatalmi pozíció felé tartó menetelést.

Azonban sok szakértő egyetért abban, hogy a változás nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni.

Az elkövetkező 10-20 évben Kína természetes népességnövekedése nem fog tovább csökkenni, nulla körül ingadozik majd, és kisebb visszaesések is előfordulhatnak, de nem lesz gyors csökkenés

– mondta Chen Wei, a kínai Renmin Egyetem Népességfejlesztési Tanulmányok Központjának professzora.

Bár a szakértők nem értenek egyet abban, hogy az ország 1,4 milliárd fős lakossága pontosan mennyivel fog csökkenni – egyesek szerint akár a felére is csökkenhet a népesség 30 éven belül –, az elég egyértelmű, hogy a tendencia mögött van néhány jellegzetes magyarázat. Az egyik, hogy Kína 2013-ig nem enyhített az egygyermekes politikáján, és csak 2016-ban emelte a korlátot háztartásonként két gyermekre.

Mindez azonban önmagában túl kevés volt, és túl későn: a fiatalabb családok többsége anyagi problémákkal küzd, az idősebb családok pedig már kiöregedtek a gyermekvállalási korból.

A zsugorodás a kínai kormány és gazdaság számára is problémát jelenthet.

A The New York Times szerint a csökkenő népesség nagyobb terhet róhat Kína munkaerőpiacára, különösen a fiatalabb munkavállalókra.

Mivel az idősebb munkavállalók a későbbiekben már nem tudnak dolgozni, a kormánynak nehézséget okozhat, hogy a tovább élő, idősödő lakosságot fizesse.

Csábító lehet azt gondolni, hogy a népességnövekedés lassú csökkenése jó dolog, tekintve az emberiség hatalmas szénlábnyomát, ez még sem feltétlen igaz. Pár hete írtuk meg pont, hogy mit gondol Elon Musk és Bill Gates a témáról.


A figyelmetekbe ajánljuk