retro médiumok

Kiderült, melyik médium volt a legfontosabb a járvány alatt

Egy spanyol tanulmány kiderítette, hogy a koronavírus-járvány alatt melyik információforrás bizonyult a legfontosabbnak, és annak műsorai mennyire alkalmazkodtak a rendkívüli körülményekhez.


A rádió mindig olyan médium volt, amely könnyen alkalmazkodik a válsághelyzetekhez. A történelem során, súlyos természeti katasztrófák és egészségügyi vészhelyzetek idején a rádió vezető szerepet töltött be annak köszönhetően, hogy ez a leguniverzálisabban, legegyszerűbben és legkönnyebben hozzáférhető médiaforrás. A koronavírus-járvány alatt pedig ismét kulcsszerepet töltött és tölt be a tájékoztatásban – idézte a Pompeu Fabra Egyetem (UPF) által publikált tanulmányt a phys.org.

A szerzők feltárták a rádió jelentőségét a krízishelyzetekben, elemezték a legfontosabb spanyol és nemzetközi rádióállomások által a világjárvány kitörése után nyújtott információkat, és összegyűjtötték a rádiók által végrehajtott legérdekesebb kezdeményezéseket. A tanulmány szerint Spanyolországban a pandémia alatt megnőtt a rádiók hallgatottsága. A legtöbben a reggeli csúcsidőben hallgattak rádiót, de a karantén alatt a napközbeni hallgatottság is nőtt, különösen délben és délután. A hallgatottság legnagyobb növekedése a hagyományos, általános rádióállomásoknál következett be,

a zenei csatornák hallgatottsága csökkent.

A rádiócsatornáknak alkalmazkodni kellett az új helyzethez, otthonról dolgozó szakemberekkel és a programjaikba beillesztett koronavírussal kapcsolatos tartalmakkal. Ahogy más krízisek idején, a rádió hallgatottsága nőtt, a médium segített enyhíteni a világjárvány pszichológiai hatásait. A tanulmány megállapítása szerint a rádió technikai egyszerűsége hozzájárult, hogy az állomások továbbra is rendszeresen sugározhassanak. A rádiócsatornák világszerte sokféle kezdeményezéssel reagáltak a pandémiára. Sokan külön programokat vagy podcastokat szenteltek a világjárványnak, áttekintették a pandémia történetét.

Unsplash/Will Francis

A rádiók emelkedő népszerűségét más országokban is tapasztalták a kutatók. Az Egyesült Királyságban a kereskedelmi rádiók hallgatottságában a Radiocentre adatai szerint egy óra 45 perces növekedést mértek. A BBC szerint a rádióhallgatás 18 százalékkal nőtt. Olaszországban az Európai Rádiók Szövetségének adatai alapján a hallgatók száma 2,4 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban pedig 28 százalékos volt a rádióhallgatás növekedése.

Ausztráliában a pandémia alatt a lakosság 72 százaléka hetente legalább egy óra 46 percig hallgatta a rádiót. Indiában a lakosság 82 százaléka hallgatott rádiót a pandémia alatt, ami 23 százalékos növekedést mutat. Dél-Afrikában pedig a műsorszolgáltatók szövetségének felmérése szerint a hallgatók 36 százaléka többet rádiózott a pandémia alatt.

A rádió központi szerepe a tanulmány szerzői szerint abban is megmutatkozik, hogy a világ különböző rádióállomásai számos kezdeményezést szerveztek, köztük szolidaritási akciókat a pandémiában érintettek megsegítésére.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk