Az idei év globális változásaira reagáló, azokra alternatívát nyújtó alkotásokról nyílik kiállítás a Budapest Projekt Galériában október 7-én szerdán. A Felfedezők 3.0 című kiállítás többek között Antal Malvina, Benyovszky-Szűcs Domonkos és Szabó Kristóf műveit tárja a közönség elé.


A Budapest Art Mentor, a Budapest Projekt Galéria, és az Együtt a Művészetért Egyesület szervezésében a Felfedezőket immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Budapest Art Mentor program 2019/20-as szemeszter végi összefoglaló kiállításaként. A programban tizenkét mentorált művész vesz részt, az ő munkáikat láthatja a közönség.

Enzsöly Kinga akvarellje: Generációváltás, 2019-20

Az idei év globális eseményeinek hatására várhatóan gyökeres változásokra számíthatunk mind társadalmi, mind pedig gazdasági és egyéni szinten az elkövetkezendő évtizedekben. Átalakulnak a meglévő emberi kapcsolataink, a hétköznapjaink, de még a világhoz való viszonyunk is új megvilágításba kerül. Az ilyen és hasonló folyamatok sokszor kizökkentenek minket a mindennapi ritmusunkból, ám a változásban talán még észrevehetetlen lehetőségek rejlenek.

A Felfedezők 3.0 című kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyek éppen ezekre a lehetőségekre, az újrakezdésre, a megújulásra adnak valamiféle alternatívát az alkotók és a látogatók számára. Mindezen túl a szervezők számos kísérő programmal is készülnek.

Kiss Botond András installácciója: Szigetek, 2020

A kiállítók közök olyan művészek szerepelnek, mint Antal Malvina, Benyovszky-Szűcs Domonkos, Bubla Éva, Dankó Bernadett, Dóra Ádám, Enzsöly Kinga, Kiss Botond András, Szabó Kristóf (KristofLab), Széll Ádám, Szirmai Nóra, Teplán Nóra, és Varga Gyöngyvér Amala.

A kiállítás megnyitójára holnap este 18 órakor kerül sor, a művek pedig egészen október 31-ig megtekinthetők minden kedden és csütörtökön 12 és 18 óra között.

A kiállításról bővebben ide kattintva talál információt.

Friss

Egy sellő és egy halász szerelméről szól 2020 legjobb könyve

A trinidadi születésű brit írónő, Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2020-as nagydíját, az év könyve díjat: a győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól.

A könyv, amely egy taíno legendán alapszik, Roffey hatodik regénye írj az MTI a The Independent brit lap alapján.

A zsűri "születőben lévő klasszikusnak" nevezte a művet, Roffeyt pedig "tehetségének csúcsán lévő íróként" méltatta.
Az író, aki az elismerés mellett 30 ezer font (12,2 millió forint) pénzjutalomban is részesül, elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. Hozzátette:

"ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek".

Tessa Sheridan forgatókönyvíró és rendező nyerte el a 2020-as év legjobb novellájáért járó Costa Short Story Awardot, amelyről a közönség dönt. Sheridan az elismerés mellett 3500 font pénzjutalmat kap a The Person Who Serves, Serves Again című írásáért.

A győzteseket kedden jelentették be egy virtuális ceremónián, amelynek Penny Smith volt a házigazdája.
A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.v

A figyelmetekbe ajánljuk