​Schloss Hof kastély Ausztriában

Nem kell túlságosan messzire mennünk ahhoz, hogy szellemileg feltöltő kulturális programokon vegyünk részt, és közben még a „külföldélményünk" is meglegyen: három nagyszerű kiállítást ajánlunk Ausztriában.


Sisi és Rudolf: Schloss Hof, Alsó-Ausztria

Sisi cip\u0151je

Schloss Hof / Sascha Rieger

A bécsi Schönbrunni kastély terjedelmes gyűjteménye 2020-ban útra kelt: a Sisi – nő és fenség című kiállítás május 15-től november 20-ig a Niederweidenben, a pompás alsó-ausztriai barokk kastély, a Schloss Hof egyik tárlatán látogatható. Túlnyomórészt Sisi eddig ismeretlen és be nem mutatott személyes tárgyai – ékszerek, ruhák, cipők, festmények és szobrok – mesélnek kliséktől és mítoszoktól mentesen Erzsébet osztrák császárné öröméről és szenvedéséről, vágyairól, félelmeiről és sorcsapásairól.

A kiállítás második része – amely szintén a Schloss Hofban tekinthető meg ugyanebben az időszakban – elsősorban Sisi egyetlen fiának, Rudolfnak a magánéletével foglalkozik: a vadászat és az utazás iránti szenvedélyével, a természettudományok iránti érdeklődésével, valamint a nőkhöz és az édesanyjához fűződő viszonyával.

Beethoven-év: Bécs

2020-ban ünnepeljük Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját. Ennek apropóján kiállításokkal, koncertekkel és interaktív hangjátékkal emlékeznek meg a világhírű zeneszerzőről az osztrák fővárosban, ahol 35 éven át élt, és amelynek zenei hírnevéhez nagyban hozzájárult.

A Beethoven-év alkalmából többek között Beethoven bewegt címmel nyílik nagyszabású kiállítás a Bécsi Szépművészeti Múzeumban, mely szeptember 9-től január 24-ig tekinthetünk meg, és mely olyan művészekkel hozza dialógusba a zeneszerzőt, mint Rodin, Goya vagy Sehgal.

Színpadon az Ünnepi Játékok: Salzburg

100 \u00e9ves a Salzburg Festival ki\u00e1ll\u00edt\u00e1s

Salzburg Festival

Hogyan indult útjára és lett a világ leghíresebb opera-, zenei és színházi fesztiválja a Salzburgi Ünnepi Játékok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Salzburg Múzeum Nagy világszínház – 100 éves a Salzburgi Ünnepi Játékok című kiállítása, melyet július 26-tól október 31-ig nézhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítást négyrészes „színpadi darabként" prezentálják: a Nagy mozi című első rész filmes ábrázolások segítségével meséli el az ünnepi játékok történetét, az Archív című második rész mutatja be az ünnepi játékok első évszázadát fotók, publikációk, dallamrészletek, különféle kosztümök, valamint számtalan további kellék és tárgy segítségével. A Dialógusban, vagyis a harmadik részben intézmények és művészek különféle nézőpontjait ismerhetjük meg az ünnepi játékokról mint összművészeti alkotásról. A Színpadon című negyedik részben a Műcsarnok alakul át színpaddá, amelyen olyan emberek szólalnak meg, akiket szoros kapcsolat fűz a rendezvényhez.

A figyelmetekbe ajánljuk