kérdőjel

Ötvenből a legjobb öt - a döntősök neve már publikus, június 26-án pedig az is kiderül, ki lesz 2020-ban a Borászok Borásza! Három tokaji, egy villányi és egy szekszárdi borász izgulhat."Sok és sokféle kitüntetés és elismerés létezik. Egy dologban azonban azonos mind. Hűen tükrözik az adományozó értékrendjét, világlátását és érzékenységét. Díjat kapni különleges és felemelő érzés. Az átadási pillanat múlásával csak azok az elismerések tudnak élethosszig vagy még azon túl is tartó büszkeséget okozni birtokosának és környezetének, melyek hitelessége kikezdhetetlen."


Demeter Zoltán tokaji borászt 2007-ben választották a Borászok Borászává; ezekkel a szavakkal foglalta össze, mit jelent számára ez az elismerés. A díjat ebben az évben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri.

Ötvenből öt

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai - egymástól függetlenül - a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Ezután a döntés már a jelöltek kezében van, ők választják meg a végső győztest egyszerű, de kétkörös szavazással. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával.

Az idei szavazás március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. Kiderült tehát, hogy az 50-ből ki a legjobb 5 - de vajon 2020-ban lesz a Borászok Borásza?Az ötven legjobb magyar borász őket juttatta a döntőbe, közülük kerül ki idén a Borászok Borásza:

  • Áts Károly, Tokaji borvidék
  • Bárdos Sarolta, Tokaji Borvidék
  • Bodó Judit, Tokaji Borvidék
  • Ipacs Szabó István, Villányi borvidék
  • Heimann Zoltán, Szekszárdi borvidék

A második fordulóban szintén az ötveneknek van szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kell választaniuk. A célegyenesbe érkeztünk: 2020 június 26-án megtudjuk, hogy ki lesz a Borászok Borásza!


boraszok borasza 2020 Borászok Borásza: az öt döntős 2020-banA Borászok Barátja: aki a magyar borászok munkáját segíti

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák" teljesítményét díjazzák, megválasztják a Borászok Barátját is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.

Az idei jelöltek:

  • Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine kiváló vendégszerzője
  • Kling József borszakíró, a Gusto Magazin főszerkesztője
  • Kovacsik Tamás, az Aszú Étterem tulajdonosa
  • Ripka Gergely borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője
  • Szabó Edit borszakíró, a Borsmenta főszerkesztője

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelölnek, szavazati joguk pedig szintén az ötveneknek van. Az elismeréssel egy jelképes pincekulcs is jár, ami azt hivatott jelezni, hogy a Borászok Barátja mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány negyedik éve írja ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1.000.000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra. Hogy ki nyeri ezt az egyedülálló lehetőséget, az is kiderül hamarosan!


Borászok Borásza Kóstoló Kör - a legjobb pillanatok

A figyelmetekbe ajánljuk