Eddig nem ismert dinoszaurusz fajokat fedeztek fel Kínában

Eddig nem ismert dinoszaurusz fajokat fedeztek fel Kínában

A tudósok megerősítették, hogy két hatalmas, új dinoszaurusz fajt találtak Északnyugat–Kínában, ezek az első gerincesek, amelyeket a régióban fedeztek fel.


Az elmúlt években számos fosszília bukkant fel Kína ezen régiójában, köztük Xianjiangban és a Turpan-Hami-medencében. A kövületek között számos pterosaurus (szárnyas hüllő), konzervált tojás és embrió található, valamint gerinccsigolyák és a bordakövességek fosszilis töredékei, amelyeket a tudósok eredetileg három rejtélyes dinoszauruszhoz társítottak – írja a CNN.

A kutatók azóta megállapították, hogy ezen példányok közül kettő olyan fajból származik, amelyeket eddig egyáltalán nem ismertek. A dínók a Silutitan sinensis - a silu mandarin nyelven selyemutat jelent - és a Hamititan xinjiangensis nevet kapták. Mindkettő elnevezése tartalmazza a görög titan szót, ami óriást jelent, ezzel természetesen a méretükre céloznak. A felfedezés azért komoly eredmény, mivel ezek az első korabeli gerinces állatok, amelyeket a régióban fedeztek fel.

Növényevő dinoszaurusz csontváza egy párizsi aukción.

Chesnot, Getty Images

A Silutitan a becslések szerint több mint 20 méter (65,6 láb), míg Hamititan 17 méter (55,77 láb) hosszú volt. Így ezek dinoszauruszok majdnem olyan nagy mérettel rendelkeztek, mint a kék bálnák, amelyek 23-30 méter (75-98 láb) szélesek, attól függően, hogy a bolygó mely pontján élnek.

A becslések szerint a lények a kréta korban éltek, körülbelül 120-130 millió évvel ezelőtt. A szauparopoda családba tartozó dínók növényevők voltak, amelyek jellegzetes hosszú nyakukról voltak felismerehetőek.

A kutatók által tanulmányozott harmadik példányról végül kiderült, hogy nem egy új faj, hanem egy somphospondylansauropod, amely a késő jura és a kréta kor között élt.

A figyelmetekbe ajánljuk