Ilyen egy bécsi bál, amin hatezren vesznek részt

Ilyen egy bécsi bál, amin hatezren vesznek részt

Bécs messze földön híres a báljairól, azt azonban csak kevesen tudják, hogy szezononként nem csupán egy-két ünnepélyről beszélhetünk, hanem több mint 450-ről. Számos tematikának és mesterségnek megvan a maga bálja – az Operabál mellett évente megrendezik például az Orvosbált, a Tudományok Bécsi Bálját, a Jogászbált, a Virágbált, a Bécsi Kéményseprők Bálját és a Kávémérők Bálját is. Utóbbin mi is részt vettünk idén, így betekintést nyertünk egy élő tradíció varázslatos világába. Elmeséljük, milyen volt.


Wiener Kaffeesiederball

Az osztrák fővárosban a farsangi időszak első napján, azaz november 11-én kezdődik a báli szezon, minden alkalommal a Kéményseprők Báljával, a legjelentősebb estélyeket azonban a Szilveszteri Gála után, januárban és februárban tarják.

Ezek közé tartozik a Kávémérők Bálja (Kaffeesiederball) is, melyet hagyományosan a bécsi kávéház-tulajdonosok klubja rendez, és aminek az ikonikus bécsi kávémanufaktúra, illetve -kereskedőház, a Julius Meinl a védnöke.

Egy VIP vendég és Christina Meinl

Julius Meinl / Katharina Schiffl

Az első Kaffeesiederballt 1957. február 22-én rendezték meg, tehát az idei már a 66. volt a sorban. A bál állandó helyszíne a Hofburg, azaz az egykori császári palota, amelynek nemcsak grandiózus bálterme, hanem több helyisége is zenével, illetve 6000 táncoló emberrel telik meg ezen az estén. A vendégek között a jelentős kávéházak tulajdonosai mellett az osztrák közélet prominens tagjai, hírességek, művészek, üzletemberek, politikusok, osztrákok és külföldiek, mindenféle korosztályban megtalálhatók, és természetesen Christina Meinl, az alapító ötödik generációs leszármazottja, a cég igazgatója is jelen van.

Julius Meinl / Katharina Schiffl

Érkezéskor a dress code-ot nagyon szigorúan ellenőrzik, azokat a hölgyeket, akik nem földig érő estélyiben, és azokat az urakat, akik nem szmokingban, frakkban vagy díszegyenruhában, esetleg csokornyakkendő nélkül jelennek meg, nem engedik be a Hofburgba – kivételt senkivel sem tesznek. Túlzás volna? Aligha, éppen ezzel garantálják az est színvonalát, illetve hagyományainak megőrzését.

Wiener Kaffeesiederball

Bár a tradíciók ápolását nagyon komolyan veszik a szervezők, arra is gondot fordítanak, hogy a fiatalabb generációk épp olyan jól érezzék magukat az esten, mint az idősebbek.

A már említett oldaltermekben különböző stílusú zenék szólnak, és a bálteremben is, a keringő háromnegyedes dallamai után felcsendülnek azok a popslágerek, amelyek mindannyiunk közös nyelvét jelentik – függetlenül attól, hogy hány évesek vagyunk, mi a foglalkozásunk, és honnan jöttünk.

Wiener Kaffeesiederball

A program 21 órakor kezdődik: ekkor a bálteremben felvonulnak az elsőbálozók, a díszvendégek, majd a szervezők elmondják köszöntőbeszédüket. Ezután opera- és balettelőadás következik, majd az elsőbálozók keringője, ami hivatalosan is megnyitja a bált. Innentől kezdve bárki, bárhol, kedve szerint táncra perdülhet, a szünetekben pedig megvacsorázhat az asztaloknál, pezsgőzhet, és élvezheti a kávé frissítő hatását, hiszen messze még az est vége. És ha már kávé: itthonról nézve meglepő lehet, hogy a kávéházaknak és -kereskedőknek saját báljuk van, ám ha figyelembe vesszük, hogy a bécsi kávéházi kultúra az UNESCO szellemi kulturális örökségét képezi, már nagyon is indokoltnak tűnik. Ahogy az sem véletlen, hogy Ausztria ikonikus kávébrandje, a már több mint 160 éves Julius Meinl állt a rendezvény mellé.

Thomas Schäfer-Elmayer

Julius Meinl / Katharina Schiffl

Amikor éjfélt üt az óra, kezdetét veszi az est fénypontjának szánt előadás, majd egy szórakoztató táncjáték, ezért ilyenkor csordultig telik a bálterem. Az éjféli közjáték keretében idén két fiatal énekesnő, az izlandi mezzoszoprán, Arnheiður Eiríksdóttir és az orosz szoprán, Ilona Revolskaja áriái és duettjei ragadták magukkal a közönséget, miközben Gyükér László vezénylésével a Bécsi Operabál Zenekara kísérte őket. Ezt a francia négyes vagy más néven a quadrille váltja: ez egy olyan táncjáték, amelyet egyszerre táncol a közönség – párokba állva, de négyesével váltogatva egymás partnereit. A lépéseket mindenki egyszerre teszi meg az országszerte ismert tánctanár, Thomas Schäfer-Elmayer utasításai alapján, és mindig galoppal végződik, ami a 21. században is igen szórakoztató tud lenni.

Wiener Kaffeesiederball

A Kaffeesiederbal hajnal 4-4:30 környékén ér véget: ekkor a vendégek búcsúajándékot kapnak a kijáratnál, majd megindulnak reggelizni a város legrégebbi kávéházaiba, amelyek báli napokon hajnalban is nyitva tartanak. Marcel Loeffler, a Julius Meinl CEO-ja kiemelte, hogy az élmények sora a bál után sem ér véget, hiszen amikor a Café Landtmannban együtt reggelizik és issza a kávéját több mint száz estélyi ruhás nő és frakkos férfi, az olyan érzés, mintha visszautaztunk volna a múltba. Egy olyan korba, amikor több idő jutott kiélvezni az élet szépségeit.


A figyelmetekbe ajánljuk