Az üveg felbontása sokszor bonyodalmat okoz: a pezsgőhöz nincs semmilyen csicsás, speciális nyitóeszköz. Csak mi, a dugó, a drótketrec és jobb esetben egy konyharuha. A harcot sokszor elveszítik az üveggel szemben, aminek az eredménye egy elszabadult dugó és egy kiömlő pezsgő. Ebben érkezik segítségünkre Didier Mariotti, a Veuve Clicquot pincemestere aki bemutatta, hogyan kell jól kinyitni egy üveg pezsgőt.
Első lépés
Először is óvatosan távolítsuk el a fóliát. Minden palack nyakán ott egy szélesebb perem, amely lehetővé teszi, hogy a fóliát könnyen eltávolíthassuk. Ha valamiért nem lenne ott, akkor egy borkulcson lévő kés is jó megoldás lehet a kezdéshez. A fóliát teljesen le kell venni, a palackon lévő ketrecet pedig szabadon hagyni.
Második lépés
Lazítsuk meg a drótketrecet és csavarjuk ki, de feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a ketrec az üvegen maradjon.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy leveszik a ketrecet. Ha rajta hagyjuk, az biztosítja, hogy a nyomás a palackon belül maradjon
– mondja Mariotti.
Helyezzük a hüvelykujjunkat szorosan a ketrec tetejére, és egyik kezünkkel kezdjük el az üveget csavarni. A közhiedelem ellenére, nem a dugót kell csavarni, hanem ellenkezőleg. Innentől a dugónak természetesen ki kell pukkadnia. Miután eltávolítottuk, az üveget 45 fokos szögbe kell dönteni, és meg is vagyunk.
Harmadik lépés
Helyezzük a hüvelykujjunkat szorosan a ketrec tetejére, és egyik kezünkkel kezdjük el az üveget csavarni. A közhiedelem ellenére, nem a dugót kell csavarni, hanem ellenkezőleg. Innentől a dugónak természetesen ki kell pukkadnia. Miután eltávolítottuk, az üveget 45 fokos szögbe kell dönteni, és meg is vagyunk.
Kiegészítés
Az alapok megvannak, de még lehet fejleszteni a palackbontási technikát. Az egyik legfontosabb meggyőződni arról, hogy a pezsgő jól behűtött.
Azt javaslom, hogy legalább két órát hagyjuk a hűtőben, de ha kevés az időnk, akkor a palackot fele-fele arányban jég és víz keverékébe is belemárthatjuk, így körülbelül 15-20 perc alatt lehűl
– mondja Cordell.
A pezsgő nem pezsgő a klasszikus pukkanás nélkül, de Cordell szerint az italra nézve ez nem a legjobb:
Mindannyian szeretjük a pezsgőpukkanást, de az igazság az, hogy minél halkabban nyitjuk ki az üveget, annál több buborékot élvezhetünk a poharában, és annál kisebb a veszélye annak, hogy az üveg felpezseg
– zárta a leckéjét a szakértő.
(Food52)