Adj élményt ajándékba!
Egy-egy különleges tétel olyan a borbarátnak, mint a zenerajongóknak egy megismételhetetlen előadás. Ha igazán meg akarjuk örvendeztetni, érdemes az egyedi, grandiózus évjáratokat és házasításokat keresni, és akár egy díszdobozos kiadással vagy egy, a borász által összeállított válogatással kápráztatni el a megajándékozottat.
Nekik szól például a sorszámozott Kamocsay Chardonnay Dűlőválogatás.
A bor akkor is jó választás, ha nem gourmet az illető. Ilyenkor érdemes kiindulni pár alapszabályból, még akkor is, ha tudjuk, az ízlés egyénenként változik. Általában a nők a gyümölcsösebb, illatosabb, frissebb ízeket preferálják: előnyben a fehér, a rosé és a gyöngyöző borok, de egy könnyedebb vörös is szóba jöhet.
Jó választás a zamatos cserszegi fűszeres, az elegáns pinot noire rosé vagy a derűs Irsai Olivér. A férfiak inkább a szárazabb és karakteresebb tételeket keresik. A sokoldalú chardonnay, a szilaj savignon blanc és a bársonyos cabernet sauvignon pontosan ezt nyújtja.
Tedd a menüt fejedelmivé!
A hozzáértők vallják: egy megfelelően kiválasztott bor nem leöblíti a falatot, hanem kihangsúlyozza az ízeket, és hozzáad az étel minőségéhez. A borválasztásnál sincs minden kőbe vésve, de ha nem akarsz mellényúlni, akkor a Hilltop blogján számos jó tanácsot találsz.
+1 tipp
Elég csak ránézned egy Hilltop bor címkéjére, és alapul venned az aromatérképet, ami eligazít az egyes tételeket illetően. Megtudhatod belőle, hogy milyen aromák fedezhetőek fel egy-egy borban, és azok mennyire dominálnak.