A meggy egy nyár közepén érő savanykás gyümölcs, amely igen kedvező hatással bír egészségünkre.
A meggyet már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. A szó eredete finnugor, ezért lehet, hogy a gyümölcs a honfoglalás előtt is honos volt hazánkban. Magyarország egyébként az egyik legnagyobb meggytermelő ország.
A legtöbb országban a meggyet fagyasztott termékként forgalmazzák, ám hazánkban előny az, hogy frissen is kapható.
A meggyet savanykás íze miatt nem mindenki szereti, de ízletes nyári krémleves is készíthető belőle például, ahol inkább az édes íz fog dominálni.
Idén kevesebb meggy termett meg a kedvezőtlen időjárás miatt, ez 60-70 ezer tonnát jelent ebben az évben.
A meggy szezonja júniustól nyár közepéig tart. Ez elég rövid, ezért érdemes kihasználni és sokat fogyasztani belőle.
A meggy ugyanis rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezek a vérnyomásra és a 2-es típusú cukorbetegségre is kedvező hatással vannak. Magas az A-vitamin-, a karotin-, a B1-, a B2-, a B6-, a C-vitamin- és a folsavtartalma, az ásványi anyagok közül pedig a vas, cink, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma a kiemelendő.
A meggy kiváló a sportolók számára. Naponta fél liter meggylé elfogyasztása energikusságot és a fáradtság csökkenését okozhatja.
Sportolás előtt és után is nagyon hasznos a gyümölcs fogyasztása, hiszen elősegíti a regenerálódást és csökkenti az izomfájdalmakat, izomlázat is. A gyümölcs ezek mellett enyhítheti a fejfájást is.
A meggy az emésztésre is jótékony hatással van, csökkenti a székrekedést és puffadást.
Ne essünk azonban túlzásba fogyasztásával, mivel 100 gramm gyümölcs 45-50 kalóriát tartalmaz.
Mivel nem utóérő gyömölcs, érdemes érett szemeket válogatni belőle.
(Forrás: Só Bors)