meggy

A meggy egy nyár közepén érő savanykás gyümölcs, amely igen kedvező hatással bír egészségünkre.


A meggyet már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. A szó eredete finnugor, ezért lehet, hogy a gyümölcs a honfoglalás előtt is honos volt hazánkban. Magyarország egyébként az egyik legnagyobb meggytermelő ország.

A legtöbb országban a meggyet fagyasztott termékként forgalmazzák, ám hazánkban előny az, hogy frissen is kapható.

A meggyet savanykás íze miatt nem mindenki szereti, de ízletes nyári krémleves is készíthető belőle például, ahol inkább az édes íz fog dominálni.

Idén kevesebb meggy termett meg a kedvezőtlen időjárás miatt, ez 60-70 ezer tonnát jelent ebben az évben.

A meggy szezonja júniustól nyár közepéig tart. Ez elég rövid, ezért érdemes kihasználni és sokat fogyasztani belőle.

A meggy ugyanis rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezek a vérnyomásra és a 2-es típusú cukorbetegségre is kedvező hatással vannak. Magas az A-vitamin-, a karotin-, a B1-, a B2-, a B6-, a C-vitamin- és a folsavtartalma, az ásványi anyagok közül pedig a vas, cink, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma a kiemelendő.

A meggy kiváló a sportolók számára. Naponta fél liter meggylé elfogyasztása energikusságot és a fáradtság csökkenését okozhatja.

Sportolás előtt és után is nagyon hasznos a gyümölcs fogyasztása, hiszen elősegíti a regenerálódást és csökkenti az izomfájdalmakat, izomlázat is. A gyümölcs ezek mellett enyhítheti a fejfájást is.

A meggy az emésztésre is jótékony hatással van, csökkenti a székrekedést és puffadást.

Ne essünk azonban túlzásba fogyasztásával, mivel 100 gramm gyümölcs 45-50 kalóriát tartalmaz.

Mivel nem utóérő gyömölcs, érdemes érett szemeket válogatni belőle.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk