Az ízletes sárgaborsókrémleveshez a következő hozzávalókra lesz szükség:
- 500 g sárgaborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 1 póréhagyma, apróra vágva
- 3 összezúzott fokhagymagerezd
- 2 kis sárgarépa, 1 cm-es kockákra vágva
- 2 kakukkfű ág
- 1 liter alaplé (ami helyettesíthető vízzel is)
- 750 ml víz
- 2 evőkanál enyhén pirított napraforgómag
- 2 evőkanál enyhén pirított tökmag
Az elkészítéshez helyezzük az előáztatott sárgaborsót egy nagy serpenyőbe, és öntsük fel 1,5 liter, forrásban lévő vízzel. Főzzük közepesen magas hőfokon a szemeket, amíg meg nem puhulnak.
Közben egy másik nagy fazékban hevítsük fel az olajat közepesen alacsony hőfokon. Dobjuk rá a hagymát, póréhagymát, fokhagymát, sárgarépát és a kakukkfüvet. Ezt addig kevergessük, amíg a hagyma meg nem puhul.
Ezután lecsepegtetjük a sárgaborsót, és hozzáadjuk a zöldségekhez az alaplével és a vízzel együtt. Forraljuk fel, majd állítsuk közepesre a hőt és gyorsan pároljuk az egészet 20 percig. Vegyük ki a kakukkfű ágakat, majd várjuk meg, míg kihűl. Ezt követően botmixerrel pürésítsünk és fűszerezzünk ízlés szerint. A levest tökmaggal, napraforgómaggal és kakukkfűvel tálaljuk.
(Forrás: Taste)