Hozzávalók
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kukorica vagy burgonyakeményítő
- csomóba kötött fűszer zöldség (1 babérlevél, pár szál petrezselyem, kis szál borsika fű)
- 8 dkg vaj (tartsuk hidegen a legvégéig)
- 7 ek erőleves sűrítmény ( leveskockával)
- 2-3 ek tejszín
- 1 kk curry
- só és borz ízlés szerint
- fél citrom leve
Elkészítése
Az alaposan megtisztított gombát leöblítjük citromos vízzel, hogy meg ne barnuljon. Ezt követően pedig felszeleteljük és 1,5 liter vízben főni tesszük. Beledobjuk a fűszercsomót, az apróra vágott hagymát, az összetört fokhagymát, sót és borsot.
Ezután fél órás, lassú főzés után kivesszük a fűszercsomót és a többit a szűrön keresztül átpasszírozzuk, de le is turmixolhatjuk.
Az evőkanálnyi vízzel oldott keményítőt elkeverjük kevés forró lével, majd gyors kavargatás közben hozzáöntjük a többi leveshez. Visszatesszük a tűzre és öt perc forralás után, megízesítjük erőleves sűrítménnyel, curryvel, tejszínnel és a hideg vajdarabkákat is adagoljuk hozzá.
Ha mindezzel megvagyunk, szinte azonnal fogyaszthatjuk. Akik nem szeretik üresen, piríthatnak hozzá apró kenyérkockákat, tálaláskor pedig megszórhatjuk egy kis petrezselyemmel is.
Forrás: Francia Finomságok dióhéjban