Az ünnepek alatti enyhébb időjárást követően megérkezett az igazi téli, hideg idő. Ezen a héten már nem emelkedik kettő fok fölé a nappali hőmérséklet, a hétvégén pedig nap közben is mínuszok lesznek. Ilyenkor igazán jól jön egy olyan egyszerű étel, amely belülről melegít fel minket.
A legtöbben télen a teát vagy forrócsokit, esetenként a forralt bort választják melengető folyadék gyanánt, ám a különböző levesek szintén tökéletesen megfelelnek erre a célra. Ha pedig az adott leves finoman krémes is, az csak hab a tortán.
Az alábbiakban egy olyan egyszerűen elkészíthető krémlevest mutatunk be, amely nem mindenki kedvenc alapanyagából készül, de talán azoknak is összefolyik majd a nyál a szájában, akik egyébként idegenkednek a gombás ételektől.
Gombakrémleves baconchipsszel
Getty Images /kajakikiHozzávalók:
- 2 ek vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db vöröshagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 kk kakukkfű
- 1 ek petrezselyem
- 1 db leveskocka
- 200 ml habtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 8 dl víz
- 6 szelet bacon
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd vajon üvegesre futtatjuk. Ezt követően hozzáadjuk a lecsepegtetett gombát, és 1-2 percig kevergetjük. Felöntjük vízzel, beledobjuk a leveskockát és a petrezselymet, megszórjuk a fűszerekkel, és 15 perc alatt megfőzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük a tejszínnel, és még egyszer átforraljuk. Közben a bacont felcsíkozzuk, zsírjára sütjük, szűrőlapáttal kiszedjük, és a levesre halmozva tálaljuk.
via Nosalty