Az ajvár egy paprikából készült krém, melyet érdemes elkészíteni.


Az ajvár egy paprikaszósz, kenyérre is kenhetjük, de remekül illik húsokhoz, tésztához, salátához is. A házi ajvár elkészítése másfél-két órát vehet igénybe.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 2 kilogramm kápia paprika
  • 50 dekagramm padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • olaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Először szurkáljuk meg késsel a padlizsánt és mossuk meg alaposan a paprikával együtt, majd egészben, sütőbe tolva, 180-200 fokon süssük 40-50 percig őket.

A megsült zöldségeket ezután hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le héjukat és daraboljuk fel őket.

Ha ezzel megvagyunk, vágjuk finomra a hagymát, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a feldarabolt zöldségeket és a zúzott fokhagymát, valamint a fűszereket és a fehérborecetet is. Ezt főzzük pépesre 25-35 perc alatt alacsony lángon.

Az elkészült ajvárt töltsük tiszta üvegekbe, majd csavarjuk rájuk a fedelüket. Ezután fordítsuk őket a fejük tetejére öt percre, utána hagyjuk kihűlni őket száraz dunsztban.

(Forrás: Só Bors)


A figyelmetekbe ajánljuk