orr illusztráció

Az interneten a másodperc törtrésze alatt találunk valami teljesen új és érdekes tartalmat – és ez a múlt héten sem volt másképp. Megtudhattuk például, hogy mikor vált népszerűvé az orrplasztika, hogy nem pihentető a délutáni alvás, és hogy a kávéfogyasztás milyen előnyökkel jár az emberiség számára.


A világ legelső orrplasztikája

Az első, kifejezetten kozmetikai célú orrműtétre csak az 1800-as évek végén került sor, az eljárás azonban 2500 éves múltra tekint vissza. Az i. e. 6. század körül egy indiai orvos írt egy eljárásról, amelynek során az orr fölé az arcbőrből egy lebenyt ültettek.

Ellentétben más korai orvosi gyakorlatokkal, amelyek sok esetben több kárt okoztak, mint hasznot – például a pióca vagy az állati trágya sebekbe dörzsölése –, az ősi plasztikai sebészek által alkalmazott módszerek meglepően hatékonyak és korszerűek (de hihetetlenül fájdalmasak) voltak.

Párizsi divat

Az 1910-es párizsi Ballets Russes Seherezádé című előadása után igazi divatmánia alakult ki a keleti stílusok iránt a francia fővárosban.

A minták aszimmetrikusak lettek, a nők leginkább a szatén, a taft, a sifon és a könnyű selyem, valamint pamutanyagokat részesítették előnyben. A ruhák hossza fokozatosan rövidült, a női sziluett pedig egyenesebbé és laposabbá vált. A szecessziós mozgalom olyan tervezőkre volt hatással, mint Paul Poiret, Jeanne Paquin, Jacques Doucet és Mariano Fortuny, akik lenge fazonokat alkottak, mellyel Párizs a divat első számú fővárosává vált.

Mégsem pihentető a délutáni alvás?

alv\u00e1s

Unsplash / Kinga Cichewicz on

Bár sokáig arról szólt a fáma, hogy a délutáni alvás kifejezetten jó hatással lehet egészségünkre, egy frissen közölt tanulmány szerint ez nem igaz: valójában még csak kipihentebbek sem leszünk tőle.

A Michigani Állami Egyetem munkatársai által végzett kutatás eredményei szerint a délutáni pihenés – ha azt nem egészítjük ki éjszakánként az ajánlott 6-8 órás zavartalan alvással – nem állítja helyre kognitív funkcióinkat.

Vadászat

Barna medvék lencsevégen, amint azt csinálják, amihez a legjobban értenek: lazacot halásznak!

Miután egy medve elejtette zsákmányát, általában nyugodtabb vizekre viszi, hogy ott fogyassza el, ám néha az is előfordul, hogy még a helyszínen vacsorázni kezd. A felvétel egyébként a Katmai Nemzeti Parkban és Természetvédelmi Területen készült, amelynek célja a 9000 éves emberi történelem védelme.

Szuperszonikus repülő

A Hermeus által tervezett sugárhajtású eszköz végsebessége megközelítheti a 6800 kilométer per órát, vagyis ötször gyorsabban mozog majd, mint maga a hang.

Az atlantai vállalat múlt héten kérte fel az Amerikai Légierőt, hogy kezdjék meg a Quarterhorse tesztelését. A Hermeus repülőgépét gyakorlatilag úgy tervezték meg, hogy gondtalanul tudjon majd akár még világok között is utazni.

A kávé történelme

A világ felnőtt lakosságának mintegy 90%-a fogyaszt mindennap valamilyen formában koffeint, így ez a Földön a legszélesebb körben használt pszichoaktív drog. Michael Pollan, a This Is Your Mind On Plants című könyv szerzője elmagyarázza, hogy miért alakult ki bennünk ez a fajta függőség. Pollan kitér a kávéfogyasztás történetére, lebontva annak eredetét és azt, hogy milyen előnyökkel jár az emberiség számára.

Siklóernyőbe borult ég

Marcella Uchoa siklőernyős osztotta meg azt az elképesztő felvételt, amit a 2021-es siklóernyős világbajnokságon készített a szerbiai Kopaoniknál.

Ezért olyan drágák a lakások az Egyesült Államokban

Az elmúlt évben az Egyesült Államokban az ingatlanárak meredeken emelkedtek. Az alacsony kamatlábak és valamint a kétezres évek elején született generáció piacra lépése országszerte megnövelte a keresletet, ami egyes városokban egy év alatt több mint 20 százalékkal emelte meg a lakásárakat.

A lakásárak azonban már jóval 2020 előtt is problémát jelentettek az Egyesült Államokban, és bár a kereslet megemelkedése valóban nagy gond, van egy még nagyobb oka annak, hogy az amerikaiak egyre nehezebben találnak megfizethető lakást: nincs elég házunk. Egy becslés szerint az országban jelenleg közel négymillió lakás hiányzik, és ennek a hiánynak az elsődleges oka az úgynevezett kirekesztő területrendezés.

Földrajzilag miért van szörnyű helyen Mexikóváros?

Mi fog történni pár éven belül Mexikó fővárosával és miért oltári nagy szívás a földrajzi elhelyezkedése? A fenti videóból kiderül!

Tervezők, akik átalakítják egymás ruháit

A Vogue 2021-es szeptemberi számához John Galliano és Tomo Koizumi divattervezők feladata az volt, hogy átalakítsák egymás ikonikus darabjait. John és csapata egy Tomo által készített esküvői ruhát tervez újra, Tomo pedig Rihanna 2018-as Met-gálán viselt öltözetén munkálkodik.

A figyelmetekbe ajánljuk