A thalassafóbia jelentése és 9 cool dolog az internetről
Újabb hét, újabb internetes érdekességek. Ezen a héten megtudhattuk, hogy milyen lehetett a dinoszauruszok utolsó a napja bolygónkon, hogy mitől fél az, aki thalassofóbiás, továbbá, hogy milyen hibákat követhetnek el a turisták, ha épp Budapesten járnak.


A legutolsó nap

Azt már régóta tudhatjuk, hogy a dinoszauruszok kihalását egy meteorit becsapódása okozta, ám arról kevés információnk van, hogy azon a bizonyos napon, hogyan követték egymást az események. Egyből meghalt az összes őshüllő, vagy volt, akivel inkább az éhezés végzett? Sok hasonló kérdés van még, amikre a Kurzgesagt egyik legújabb videója próbál meg választ adni.

Örökmozgó színpad

Nem csak a film- és színházművészet, de a táncművészet is óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ma már szinte egyáltalán nem meglepő, ha nem csak szimpla színpadra állt táncosokat látunk különböző mozdulatokat végezni, sőt a nézőknek is kifejezett igénye van arra, hogy valami különlegesség is történjen odafent. Valami hasonlót élhetünk át Yoann Bourgeois egyik koreográfiáját látva, aki gyakorlatilag egy örökmozgó, körbe-körbe forgó színpadra készítette el legújabb darabját. A kérdés csak az, hogy vajon a táncosok, miért nem szédülnek el tánc közben.

1996

Izgalmas év volt 1996. Na persze nem csak azért, mert ekkor robbant ki a Bill Clinton és Monica Lewinsky afférjával kapcsolatos botrány, vagy hogy ebben az évben véglegesítette válását Diána hercegné és Károly herceg. Egészen sok egyéb érdekfeszítő dolog történt kereken 25 évvel ezelőtt, amit Weird History legújabb videójában nézhetünk meg.

A pávatánc

Tollazatuk és az ahhoz kapcsolódó szerelemtánc miatt a pávák a popkultúra részei lettek: a nősténynek udvaroló hím tollas tánca ugyanis egyenesen lenyűgöző. Az alábbi videóban is ezt a pillanatot örökítették meg. A már-már hipnotizáló felvételt az angliai Devizes városában készítették.

1,6 millió tonna papír

A Navigator papírgyártó cég Európa legnagyobb nyomtató- és írópapír-gyártója, a világ hatodik legnagyobb ezzel foglalkozó cége. A Business Inseder munkatársai elmentek Portugáliába, hogy nézzék, hogyan képes évi 1,6 millió tonna papírt előállítani a vállalat.

Thalassofóbia

A görög thalasso szó jelentése tenger. Ebből már nagyjából kikövetkeztethető, hogy pontosan mire utalhat a thalassafóbia, bár azért van egy kisebb csavar a történetben. Ez az ösztönös félelem ugyanis nem kifejezetten a tengervízre, hanem annak óriási hullámaira vonatkozik, de forgalmazhatnánk úgy is, hogy a thalassofóbiás ember a háborgó tengertől fél, ami a fenti videót elnézve azért nem annyira meglepő.

Budapesti turisták, vigyázzatok!

Taxisok? Nem érvényesített BKK menetjegyek? Vajon milyen hibákat követhet el egy hazánkba látogató turista Budapesten? Minden ámultba ejtő dolgával együtt, a magyar főváros néha veszélyes város tud lenni egy-egy külföldi számára. Hogy pontosan miért, valamint hogy ezeket hogyan tudják kikerülni, a több mint 700 ezer feliratkozóval rendelkező Wolters World Youtube-csatorna szedte össze nekünk.

100 éves alaszkai családi kép

1924-ben Alaszkát még nem az Egyesült Államok egyik tagállamaként, hanem csupán, mint territóriumot tartották számon. Ebből az évből származik az a kép, amin egy alaszkai családot láthatunk iglujukban. A fotón a népviseltbe öltözött szülők, gyerekek és a nagymama látható.

Az első nap

Tökéletes fotó egy kisteknős első napjáról. Az tojásból frissen kibújt teknősbéka házán ráadásul úgy törik meg a fény, hogy azon egy szivárvány is kirajzolódik.

Alexa, mit gondol erről Siri?

Egyre jobban átjárja életünket a mesterséges intelligenciákhoz fűződő kapcsolatunk. Ha kérdésünk van, nekik tesszük fel, ha nem szeretnénk valamit elfelejteni, őket kérjük meg, hogy emlékeztessenek minket. De vajon ugyanazt a választ kapjuk-e különböző eszközöktől. Van-e különbség Alexa, Siri vagy épp a Google Home gondolatait között? A WIRED munkatársai ugyanazokat a kérdéseket tették fel nekik, videójukból pedig kiderül, hogy a válaszok hasonlóak voltak-e.

A figyelmetekbe ajánljuk