Fából készült felhőkarcolók és 9 cool dolog az interneten

Újabb hét, újabb internetes érdekességek. Ezen a héten megtudhattuk, hogy mi történne, ha fából készülnének a felhőkarcolók, hogy az evolúció során miért nem tűnt el az allergia, valamint, hogy milyen is az, amikor egy családi házat egy robot épít meg – teljesen egyedül.


Építhetnénk fából felhőkarcolót?

85 méteres magasságával, a Norvégiában található Mjøstårnet a világ legmagasabb fából készült épülete, mely szinte teljes egészében a környező erdők fáiból készült. Csak, hogy értsük, mekkora ez a szám: egy 10 emeletes panelépület mindössze 33 méter magas. De akkor vajon miért gondolták a 20. század közepéig azt a mérnökök, hogy lehetetlenség hat emeletnél magasabb faépületet építeni? Lehetne-e egyáltalán fából készült felhőkarcolót építeni? A TED-Ed videójából kiderül.

Teknősbébik

A Taricaya-teknősök rengeteget szenvedtek az aranybányászat miatt kialakult szennyezés miatt, mely gyakorlatilag tönkretette élőhelyüket. Az újratelepítési projektnek köszönhetően azonban úgy tűnik, a faj képes lesz fennmaradni. Ezen a felvételen például azt láthatjuk, hogy szabadon engedik a frissen kikelt teknősbébiket.

Chanel-divatbemutató

A francia festészet által inspirált CHANEL ősz-téli 2021/22 Haute Couture bemutatót Virginie Viard a Palais Galliera, Páriz divatmúzeumának neoreneszánsz pompájában rendezte meg.

Robotok által épített ház

Képzeld el, hogy egy nagyon nyugodt, zöldövezetben található környéken sétálsz. átlagos, de gyönyörű házak vesznek körül. De várjunk csak! Valóban olyan átlagosak ezek a házak? Annyira azért mégsem, ugyanis egy robot építette fel őket teljesen egyedül.

Varázslatos Görögország

Európa egyik legkedveltebb nyári úti célja egyértelműen Görögország, ahol rengeteg kaland várja a turistákat. Egy virtuális utazással most mi is a déli országba képzelhetjük magunkat: megcsodálhatjuk Zakynthos szigetét, az Olümposz hegyet és az Akropoliszt. És ha már kellő inspirációt gyűjtöttünk, akkor irány Görögország!

A Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámában szintén található egy hosszú útikalauz Görögországról, amelyről további információkat ezen a linken értek el.

Monumentalitás

A kínai Wufengből származó szobrász, Hsieh Tong-Liang Cannot Let Go című bronz alkotása, 2001-ben készült.

Az evolúció és az allergia

Évezredek óta keseríti meg az emberek mindennapjait az allergia, mely az evolúciós során nem, hogy eltűnt volna, de még veszélyesebbé vált. Egy-egy erősebb allergiás válaszreakció az életünkbe is kerülhet. De vajon miért nem tudtunk eddig megszabadulni immunrendszerünk túlzott válaszreakciójától? A fenti videóból kiderül.

Mesés svájci panoráma

A svájci táj önmagában is gyönyörű: hegyek, lankás lejtők és zöld mindenhol. Milyen lehet vajon egy kisvasúttal mindezt felfedezni? Hát ilyen.

Delfinekkel fürdőzni

Sokaknak a legnagyobb álma ilyen közel lenni ezekhez a fenséges állatokhoz és együtt úszni velük, ráadásul a természetes élőhelyükön. Austin Keen, világbajnok skimboardosnak pedig ez ez a valóság.

Egerek világa

Less be az utcai egerek titkos és kicsi világába, az AnonyMouse nevezetű Instagram-oldalon!

A figyelmetekbe ajánljuk