szuperhold

Június végén várható az idei harmadik és utolsó szuperhold

Az áprilisi és májusi után június végén is láthatjuk a hatalmas holdat, melyet népiesen Eper Holdnak neveznek.


Nemrég írtunk a májusi szuperholdról, ám nem kell sokat várni, júniusban újra látható lesz a gyönyörű égi jelenség. 2021 harmadik és egyben utolsó szuperholdja június utolsó hétvégéje előtt egy éjszakával emelkedik fel az égboltra.

Áprilisban láthattuk az elsőt a szuperholdak hármasa közül, a májusi pedig egybeesett a teljes holdfogyatkozással.

Ilyenkor a hold nagyobbnak és ragyogóbbnak tűnik, mint valaha.

Mi is az a szuperhold? A kifejezést 1979-ben találta ki egy Richard Nolle nevű asztrológus. Ez a jelenség akkor fordul elő, ha a holdtölte és az égitest földhöz való közelsége egybeesik. Az égitest tehát akkor tartózkodik a legközelebb a bolygónkhoz, amikor épp telihold van.

Ezt a legközelebbi tartózkodást nevezzük perigeumnak (356 ezer km), a legtávolabbi pedig az apogeum (405 ezer km).

A perigeum során a hold látszólagos mérete körülbelül 14 százalékkal, fényessége pedig 30 százalékkal nő meg a legkisebb értékhez képest.

A júniusi teliholdat gyakran Eper Holdnak hívják, mivel az évszakban gyakori az érett eper begyűjtése. A júniusi telihold becenevei közé tartoznak még a Forró Hold, Virágzó Hold és Zöld Kukorica Hold is, ám ezek nem tudományos elnevezések.

Ezen kívül június 10-én egy részleges napfogyatkozás is megfigyelhető lesz az égen. Június 20-án lesz továbbá a nyári napforduló, amely a csillagászati nyárszámítás kezdete.

A júniusi napforduló után az északi féltekén a napok lassan rövidülni kezdenek, míg a déli féltekén fokozatosan hosszabbak lesznek.

Ez folytatódik egészen a december 21-ei napéjegyenlőségig.

(Forrás: Accu Weather)

A figyelmetekbe ajánljuk