person sitting in a chair in front of a man

A mély beszélgetések idegenekkel meglepő eredményeket hozhatnak

Egy kutatás alapján az elvárásaink idegenekkel való mély beszélgetések kapcsán igencsak tévesek.


Amikor igazán kapcsolatot akarunk teremteni másokkal, általában a családra és a közeli barátokra szorítkozunk. Egy idegen előtt megnyílni valószínűleg ijesztő lehetőségnek tűnik a legtöbbünk számára, de úgy tűnik, hogy az elvárásaink nem mindig felelnek meg a valóságnak. Egy új kutatás szerint az emberek elvárásai az idegenekkel való interakciókkal kapcsolatban nincsenek összhangban ezen interakciók eredményeivel. Az emberek azt gondolták, hogy az idegenekkel folytatott mély beszélgetések kínosabbak és kevésbé eredményesek lesznek, mint amilyenek valójában voltak.

Több mint 1800 résztvevő vett részt egy kísérletsorozatban, amely az emberek elvárásait és az idegenekkel és ismert bizalmasokkal folytatott mély és sekélyes beszélgetések eredményeit mérte. Az első kísérletsorozatban a résztvevők arról számoltak be, hogy milyen érzéseket várnak egy idegennel folytatott mély beszélgetés után. Ezután arról számoltak be, hogyan érezték magukat a beszélgetés után.

Ezáltal a kutatók összehasonlították a várakozásokat a tényleges tapasztalatokkal. A kutatók olyan kérdésekkel látták el a résztvevőket, amelyek sebezhető témákra ösztönöztek. Ebből az első kísérletsorozatból kiderült, hogy a résztvevők valószínűleg alábecsülték saját érdeklődésüket egy idegen meghallgatása iránt, és azt is, hogy mennyire érdekli partnerüket a saját válaszaik. Nem volt annyira kínos, mint amennyire a résztvevők gondolták, és a vártnál jobban kapcsolódtak és boldogabbnak is érezték magukat.

További kísérletsorozatokban hasonlították össze a sekélyes beszélgetéseket a mélyebb beszélgetésekkel, miközben az ismert családtagok és barátok közötti beszélgetéseket is összehasonlították az idegenekkel. A résztvevők várakozásai pontosabbak voltak a közeli barátokkal vagy családtagokkal folytatott mélyebb beszélgetések esetében, akiknek a törődése és érdeklődése biztosabb.

Az emberek általános jóléte mélyen összefügg a társas kapcsolataik minőségével. Nem tűnik tehát meglepőnek, hogy erős vágyaink vannak az erős kapcsolatok kialakítására és fenntartására. Az ilyen kapcsolatokat gyakran intim és sebezhető beszélgetéseken keresztül érjük el. A tanulmány résztvevői még arról is beszámoltak, hogy a jelenleginél több mélyebb interakcióra vágynak a mindennapi életükben.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk