Idegen organizmusok tapadhatnak az űrhajóinkra és szennyezhetik be a Földet

Illusztráció

Idegen organizmusok tapadhatnak az űrhajóinkra és szennyezhetik be a Földet

A veszélyes idegen organizmusok bejövetelének kockázata alacsony, de mi egyre jobban növeljük az esélyeket.


Az űrkutatás iránti növekvő igény növeli annak az esélyét, hogy idegen organizmusok hatoljanak be a Földre, és a földi organizmusok más objektumokra. A kutatók rámutatnak arra, hogy az emberiség már többször költöztetett fajokat új környezetbe a Földön, ahol ezek az egyedek invazívvá válhatnak és károsíthatják az őshonos fajokat; szerintük ez a viselkedés arra utal, hogy ugyanez történhet egy másik bolygóról származó idegen élettel, amely megfertőzi a Földet és fordítva – olvasható a BioScience című folyóirat november 17-én megjelent tanulmányában.

A világunkon túli élet kutatása izgalmas vállalkozás, amely a nem túl távoli jövőben hatalmas felfedezést eredményezhet. A növekvő számú űrmissziók miatt azonban létfontosságú, hogy mindkét irányban csökkentsük a biológiai szennyeződés kockázatát"

– nyilatkozta Anthony Ricciardi, a montreali McGill Egyetem inváziós biológia professzora, a kutatás vezető szerzője.

Ricciardi és kollégái a tanulmányt arra használják fel, hogy több együttműködésre szólítsanak fel a földönkívüli életet kereső asztrobiológusokat és a Földön invazív fajokat tanulmányozó inváziós biológusokat. De csupán találgatni tudnak arról, hogy milyen organizmusokkal találkozhatnánk, ha a szakemberek életet találnának. Legvalószínűbb életformák mikrobiálisak lennének, és valószínűleg hasonlítanának a baktériumokra.

A tudósok úgy vélik, hogy a bolygóközi fertőzés kockázata rendkívül alacsony, részben azért, mert a világűr zord körülményei miatt a potenciálisan veszélyes organizmusok nehezen élnék túl az emberi űrhajó külsején való utazást. Ricciardi szerint azonban mindezek ellenére az invazív fajok Földön tapasztalt negatív hatásai miatt mindig óvatosnak kell lennünk.

De milyen károkat okozhat ez a folyamat? Íme, egy már most létező példa!

Egy Dél-Amerikából származó, Austropuccinia psidii nevű gomba ismeretlen körülmények között került Ausztráliába, és elfoglalta az ország őshonos eukaliptuszfáit, visszavetve növekedésüket, néha pedig elpusztítva őket.

A figyelmetekbe ajánljuk