A Hubble-űrteleszkóp.
Photo by NASA on Unsplash

A NASA tudósai még mindig nem tudják, miért sötétült el a Hubble

A NASA még mindig azon dolgozik, hogy megértse, mi történt, amikor a nagyra becsült űrmegfigyelő műszerei nem működtek.


Október 25-én a Hubble űrteleszkóp tudományos műszerei biztonsági üzemmódba kapcsoltak – derül ki az aznap kiadott rövid közleményből. Hétfőn (november 2-án) közzétett hosszabb közleményében a NASA további részleteket közölt a hibáról, valamint az ügynökség tervéről, amely szerint szeretnék meghatározni és kezelni a hiba okait, hogy az obszervatórium ismét normális üzemmódba álljon – írja a Space.com

A NASA folytatja annak kivizsgálását, hogy a Hubble Űrteleszkóp műszerei miért léptek nemrég biztonsági üzemmódú konfigurációba, felfüggesztve a tudományos műveleteket. A műszerek biztonságos üzemmódban maradnak, amíg a missziócsoport folytatja a vizsgálatot

– írták az ügynökség munkatársai egy közleményben.

Az új közlemény szerint a műszerek október 25-én hajnalban kapcsoltak le. Az ügynökség azonban egy új információt is megosztott: két nappal korábban is előfordult egy hasonló hiba, de azt gyorsan megoldották.

A Hubble tudományos műszerei hibakódokat adtak ki október 23-án, ami egy bizonyos szinkronizációs üzenet elvesztését jelezte. Ez az üzenet időzítési információkat szolgáltat, amelyeket a műszerek az adatkérésekre és parancsokra való helyes reagáláshoz használnak. A missziócsapat újraindította a műszereket, és másnap reggel folytatta a tudományos műveleteket

– áll a közleményben.

Amikor a probléma ismét előfordult, a hibakódok "a szinkronizációs üzenetek többszöri elvesztését" jelezték, és a tudományos műszerek a programozást követve automatikusan biztonsági üzemmódba álltak.

A közlemény szerint a Hubble földi személyzete folytatja az űreszköz adatainak elemzését, és olyan eljárásokon is dolgoznak, amelyek eredményeként további adatokat lehet majd tanulmányozni. Ez a munka legalább egy hetet vesz igénybe.

A Hubble 1990 áprilisában indult, azóta számtalan problémát átvészelt. Az obszervatóriumot úgy tervezték, hogy a NASA űrsiklóinak fedélzetén utazó űrhajósok meglátogathassák a létesítményt, hogy javításokat és frissítéseket végezhessenek rajta.

Ez a mostani probléma kevésbé tűnik súlyosnak, mint a Hubble nyáron tapasztalt számítógépes hibája, amely az egész obszervatóriumot érintette, és több mint egy hónapig nem működött, ami miatt a csapatnak át kellett állnia a Hubble tartalék hardverére.

A figyelmetekbe ajánljuk